okręgi
Jolka;-)))))): Okręgi: (x−3)
2+(y−3)
2=4 i (x−4)
2+(y−3)
2=1 są styczne:
A zewnetrznie
B wewnetrznie
C mają dwa punkty wspólne
D są rozłączne
ktos wie jak to sie liczy

i moze to zrobic?
25 lut 21:50
25 lut 21:55
Jolka;-)))))): no tak ale jak to rozwiazac
25 lut 22:04
Godzio: podaj srodki i promienie obu okręgów
25 lut 22:05
Jolka;-)))))): 1) S=(−3,−3), r=4
2) S=(−4,−3), r=1
tak?
25 lut 22:07
Godzio: ehh, dobra pomoge bo ciężka robota z tobą

patrząc na wzór:
(x−x
s)
2 + (y−y
s)
2 = r
2
(x−3)
2 => x
s = 3 a nie −3 tak samo z y
s .... r
2 = 4 czyli r =2
S
1(3,3) S
2(4,3)
r
1 = 2 r
2 = 1
liczymy odległość środków od siebie
S
1S
2 =
√(3−4)2 + (3−3)2 = 1
r
1 + r
2 = 3
|r
1 − r
2| = 1
teraz z czym nam się to pokrywa ? :
S
1S
2 = |r
1 − r
2|
po tym powinnaś już dać odpowiedź
25 lut 22:10
Jolka;-)))))): dzieki hehe no ja mialam to w 3 klasie a wtedy uczyla mnie taka swirnieta babka ktora sama nie
umiala matmy wiec miałam a jednoczesnie nie miałam lecz powinnam hehe dlatego nie czaje takich
rzeczy

dzieki za pomoc

25 lut 22:14