matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomian
xyz:
1
1
x
6
+ x
5
−
x
5
+ x
4
= 0
9
3
25 lut 17:39
Godzio:
1
1
x
4
(
x
2
+ x −
x +1) = 0
9
3
1
1
x
4
(
x
2
+ x −
x +1) = 0 /*9
9
3
x
4
(x
2
+ 9x − 3x + 9)= 0 x
4
(x
2
+ 6x + 9) = 0 x
4
(x+3)
2
= 0 x=0 v x = −3
25 lut 17:45