trygonometria
Hashiri: POMOCY


Rozwiaz rownanie: 1+sin2x=cos2x
Z gory dzieks.
25 lut 22:38
Godzio:
sin
2x + cos
2x + 2sinxcosx = cos
2x − sin
2x
2sinxcosx + 2sin
2x = 0
sinx(cosx + sinx) = 0
sinx = 0 v cosx = −sinx
| | π | |
sinx = 0 v sin(x+ |
| ) = sin(−x) |
| | 2 | |
| | π | |
x = kπ v x + |
| = −x + 2kπ |
| | 2 | |
| | π | |
x = kπ v 2x = − |
| + 2kπ |
| | 2 | |
25 lut 22:46
Eta:
sin2x= 2sinx*cosx cos2x = 1 −2sin2x
to ; 1− cos2x = 2sin2x
2sin2x +2sinx*cosx=0
sinx*( sinx +cosx)=0
teraz już dokończ.......
25 lut 22:48
Eta:
I znów
dobroduszny Godzio
25 lut 22:49
Godzio: 
nudzi mi się a zadanek mało
25 lut 22:52
Hashiri: wlasnie do tej postaci dochodze sinx*( sinx +cosx)=0 tylko nie wiem Godzio i Eta jak dalej .
Godzi zrobiles dalej to , ale nie wiem dlaczego tak
25 lut 22:53
Eta:
Zaraz Ci coś podeślę

........ za moment, bo muszę na chwilkę wyjść !
25 lut 22:54
Godzio:
wykres funkcji y = cosx można otrzymać przez przesunięcie równoległe wykresu funkcji y = sinx
| | π | |
o wektor v = [ − |
| , 0 ] z tąd się to bierze. |
| | 2 | |
A skoro kąty mają się równać to
albo jeden z kątów jest przesunięty o 2kπ bo jak wiemy sinx ma okres 2π, więc przyjmuje tą samą
wartość dla −4π −2π 0 2π 4π 6π itd ...
25 lut 22:56
Eta:
ze wzorów redukcyjnych i nieparzystości sinusa
musisz mieć sinus po lewej i prawej by porównać kąty
25 lut 22:56
Godzio:
np. dla −4π −2π
żeby nie wyszło na to że tylko dla tych wartości
25 lut 22:58
Hashiri: ok, juz rozumiem. Nie wiemdzialem, bo zapomnialem to tych wzorach rekurencyjnych, tzn, ze tu na
stronce w dziale trygonometri − wzory rekurencyjne ten zalozyciel tego forum pisze, ze
wystarczy minimalny zestaw wzorow rekurencyjnych do rozw. zadan.

Tylko probowalem jeszcze do tego −sinx = cosx podstawic zamiast −sinx dac
| | π | |
cos( |
| +x) i wtedy wychodzi mi, ze |
| | 2 | |
i x sie skraca, dlaczego nie wychodzi, chyba tez powinno wyjsc
25 lut 23:10
Hashiri: przepraszam, ale napisalem przypadkowo wzory rekurencyjne zamiast redukcyjne
25 lut 23:12
Godzio: tutaj bedzie inaczej
−sinx = cosx
tu skorzystałem
i
cos(π+x) = − cosx
25 lut 23:14
Hashiri: | | π | |
a z cos( |
| +x)=−sinx to wychodzi |
| | 2 | |
| | π | |
( |
| +x)=x  ?dlaczego tak jest, bo to co Eta zrobiles to rozumiem, tylko, ze to bylo |
| | 2 | |
z
25 lut 23:24
Hashiri: Godzio znowu przepraszam, to ty mi to napisales
25 lut 23:25
anmario:
Tu można też po prostu podzielić obie strony:
−sinx=cosx
przez cosx, wtedy:
−tgx=1 albo
tgx= −1
co generuje rozwiązania identyczne jak Twoje, Godzio. Ale bardzo mnie męczy dlaczego poprawne
rozwiązanie nie chce wyjść ze wzoru zaproponowanego przez Hashiri, głowię się nad tym od
pewnego czasu i nie potrafię nic wymyślić.
25 lut 23:26
Godzio: nie rozumiem za bardzo o co Ci chodzi, możesz ułożyć to w logiczną całość

rozpisałem Ci −sinx = cosx
| | π | | 3 | |
za −sinx podstawiłem − cos( |
| −x) = cos( |
| π − x) |
| | 2 | | 2 | |
i czego z tego nie wiesz ?
25 lut 23:27
Godzio: a dobra już rozumiem

, czekaj zaraz sprawdze
25 lut 23:29
Godzio:
| | π | |
cosx = cos( |
| +x) −> tu trzeba pamiętać jeśli się tak zamienia to końcowy wynik będzie |
| | 2 | |
ujemny a nie dodatni
np.
−sin(150
o) = sin(−150
o) = sin(210
o) = sin(270−60) =
− cos60
(II ćw. sinx<0)
czyli jeśli przyrównujemy tak to będzie to:
Przynajmniej tak mi się wydaje
25 lut 23:39
anmario:
Zapewne tak, pomyślę pewnie kiedyś jeszcze nad tym, jakoś nigdy nie zauważyłem tego bądź co
bądź czegoś w rodzaju paradoksu. Na pewno będzie mnie to męczyło, a teraz idę spać, dobranoc
wszystkim
25 lut 23:43
Hashiri: ok, wielkie dzieki
25 lut 23:46
anmario:
No już wiem, zaćmienie umysłowe miałem.
Rozwiązaniem równania:
cosx=a jest:
x
1 = x
0 + 2kπ
x
2 = − x
0 + 2kπ
gdzie x
0∊<o,π>
w związku z parzystością funkcji cosx.
Oznacza to, że rozwiązanie Hashiri jest poprawne, ale niedokończone
(w tym sensie, że nie uwzględnił wszystkich możliwości, powinno być:
cos(x+
π2)=cosx i stąd:
x+
π2=x+2kπ lub:
x+
π2=−x+2kπ
i z tego drugiego dostajemy poprawne rozwiązanie)
Dla sinx=a, taka niezwiązana z tym konkretnym przykładem dygresja, w związku z jej
nieparzystością, jest:
x
1 = x
0 + 2kπ
x
2 = π − x
0 + 2kπ
gdzie x
o∊<−
π2,
π2>
Dobranoc już na bank
26 lut 00:17