:(
Anusiak: proszę o pomoc !:(
Zad.
Dana jest funkcja liniowa wiedząc,że jej miejscem zerowym jest −1 i wykres przecina oś
rzędnych (y) w punkcie −1 napisz jej wzór , narysuj jej wykres, sprawdź czy punkt A o
współrzędnych [−5;6] należy do wykresu funkcji i narysuj wykres : I f(x) I
25 lut 09:43
Noah: Chyba to tak bedzie:
y=ax+b
M
z (−1,0)
P(0,−1)
zatem
y=−x−1 => jezeli y=ax+b wstawiajac wspołrzedne do rownania prostej mamy uklad rozwiazujac go
mamy y= −x−1
teraz czy punk A(−5,6) nalezy do porstej
k : y=−x−1
czyli wstawiamy współrzedne pod x i y i zobaczmy czy wyjdzie nam to samo
6=− (−5)−1
6=4 czyli nie nalezy
narysowalbym ci jak ma wygladac mmodul tego wykresu al eni wiem jak on bedzie wygladal jak taki
ptaszek
25 lut 10:29
Noah: ale nie wiem jak go zrobic w programie o*
25 lut 10:30