Ze robimy to na przykąłdzie?
Pole=4πr²
V=4/3πr³
zalozmy ze pole=36π,wiec:
4πr²=36π
r²=9
r=3
dla tego r=3 liczymy obj.
V=4/3π*3³=4/3π*3³=36π
gdy zwiekszymy pole o 44% to:
36π+44/100*36π=51.84π
r²=12.96
r=3.6
Dla nowego r liczymy objetosc
4/3πr³=4/3π*3,6³=62.2π
teraz sprawdzamy o ile wzrosla objetosc i zapisujac w stosunku do pierwotnej i mnozac przez
100% otrzymamy o ile wzrosla objetosc,a wiec:
62,2−36=26,2 −o tyle wzrosla objetosc przy wzrosci epola o 44%
26,2/36π(objetoc kuli przed wzrostem)*100%=72,7%
| 4 | ||
V = | πr3 | |
| 3 |
| 4 | 4 | |||
V1 = | πR3 = | πr3 * (1,2)3 = V * 1,728 = 172,8% * V | ||
| 3 | 3 |
Pozdrawiam