Sprawdź czy ciąg (b_n) jest ciągiem artmetycznym
Paula: Sprawdź czy ciąg (b
n) jest ciągiem artmetycznym. Określ monotoniczność tego ciągu.
a) b
n= n+1
b) b
n= n
2
c) b
n= −2n + 3
może ktoś mi przypomnieć jak sie określa monotoniczność

25 lut 20:20
Sabin:
Wyznaczasz wyraz bn+1 i badasz różnicę bn+1 − bn. Jeśli różnica jest:
− większa od 0, to ciąg jest rosnący,
− mniejsza od 0, to ciąg jest malejący,
− równa 0, ciąg jest stały,
− czasem większa, czasem mniejsza, czasem zero, to ciąg jest niemonotoniczny.
Zresztą dość podobnie bada się, czy ciąg jest arytmetyczny...
25 lut 20:51
adaś: podstawiasz pod wzór an+1 − an
bn= n+1
bn= (n+1)+1 − n+1
bn= n+2 −n+1=3 chyba

czyli rosnący
za n podstawiasz zawsze (n+1) i badasz różnicę pomiędzy wyrazem dowolnym a bezpośrednio go
poprzedzającym

(czyli n+1)
25 lut 21:07
Paula: dziękuje!
26 lut 18:08