matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomian
xyz:
12x
3
− 2 − 3x
2
+ 8x = 0
25 lut 18:06
Godzio:
12x
3
− 3x
2
+ 8x − 2 3x
2
(4x − 1) + 2(4x−1) = 0 (4x−1)(3x
2
+2) = 0
1
x =
4
25 lut 18:08