pomocy
lolek: Narysuj wykres funkcji: f(x)= |x2 − 1|x2 − 1 * (x2+3)
25 lut 17:46
lolek: w liczniku wartosc bezwzgledna z x kwadrat minus jeden a w mianowniku x kwadrat minus jeden,
cos mi krzywo to wyszlo
25 lut 17:47
Godzio:
| | |x2−1| | |
f(x) = |
| * (x2+3) |
| | x2−1 | |
zał. x ≠ 1 x ≠ −1
1
o x∊(−
∞,−1)
| | x2−1 | |
f(x) = |
| * (x2+3) = x2 + 3 |
| | x2−1 | |
2
o x∊(−1,1)
| | −x2+1 | |
f(x) = |
| * (x2+3) = −x2 − 3 |
| | x2−1 | |
3
o x∊(1,
∞)
| | x2−1 | |
f(x) = |
| * (x2+3) = x2 + 3 |
| | x2−1 | |
{ x
2 + 3 dla x∊(−
∞,−1)∪(1,
∞)
f(x) = {
{−x
2 − 3 dla x∊ (−1,1)
25 lut 18:07
lolek: dziękuje bardzo
25 lut 18:19