równanie
Bartek: rozwiazaniem równania 3x=2+x
√5 jest
25 lut 20:07
Bartek: prosze o jakas podpowiedz chociaz
25 lut 20:20
Bartek: czemu nikt nie chce mi pomoc
25 lut 20:53
R.W.16l: bo z mojego wykształcenia wynikałoby, ze to będzie tak:
x(3−
√5)=2
i dalej bym nie wiedział co zrobić
25 lut 20:54
XYZ: dalej to podzielić i usunąć niewymierność
25 lut 20:58
Bartek: no ja tak robiłem tylko nie wychodzi mi tak jak powinno mozesz mi to napisac
25 lut 20:59
R.W.16l: x=1,5+0,5
√5
no tak, zapomniałem o tym

ale rozważałem podzielenie PRZEZ IKS ...
25 lut 21:01
R.W.16l: x=0,5(3+
√5 jeszcze lepiej
25 lut 21:02
Bartek: ale ja mam i tak inne wyniki do wyboru, niby nie takie trudne sie wydaje a jednak sprawia
problem... a wiec A 3+√5/14 B 1−√5 C 3+√5/−2 D 3+√5/2 i
co teraz?
25 lut 21:06
R.W.16l: no tak

napisałem
| | 2(3+√5) | | 3+√5 | |
co się równa − |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |
Odp D
25 lut 21:14
R.W.16l: | | 1 | |
a na dodatek − 0,5 to |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
a 0,5(3+√5) to |
| (3+√5)={3+√5}{2} |
| | 2 | |
25 lut 21:15
Bartek: noo ja sie juz pogubiłem heh dzieki bardzo
25 lut 21:23