do prostopadłościennego rowu o wymiarach 4mx8m spadło 8mm wody
miki: jeśli do naczynia o pionowych ścianach wpadło w czasie deszczu tyle wody,że utworzyła ona na
dnie warstwę o głębokości 2mm,to mówimy,że spadły 2mm wody.do prostopadłościennego rowu o
wymiarach dna 4mx8m spadlo 8mm deszczu.Ile wiader o pojemności 10 litrów potrzeba,aby zmieścić
taką ilosć wody?
25 lut 20:47
Eta:
1dm
3= 1 litr
4m= 40 dm 8m = 80 dm 8mm = 0,08 dm
V= 40dm*80dm *
0,08dm= 4*8*8 dm
3 = 512 litrów
to ile wiader 10 litrowych potrzeba na taką ilość wody ?
myślę, że już odpowiesz sama
25 lut 22:40
tomek:
11 lis 15:28