z twierdzeniem pitagorasa
gonia: Drabina długości 3 metry stoi oparta przy ścianie. Do jakiej wysokości dosięgnie ta drabina,
gdy ją oprzemy w odległości:0,5m ,1m, 1,5m, 2m, 2,5m od ściany?
prosze o szczegółowe rozwiązanie
dziękuję...
25 lut 09:01
Agula:

na czerwono jest zaznaczona drabina, a na zielono odleglosc od sciany

a=x m
b=0,5 m
c=3 m
Teraz z twierdzenia pitagorasa a
2+b
2=c
2 i podstawiamy
x
2+(0,5)
2=3
2
x
2+(0,25)=9
x
2=8,75
x=
√8,75
czyli w pierwszym przypadku drabina sięgnie na wysokość
√8,75m
W pozostałych przypadkach rób analogicznie
25 lut 10:59
gonia: dziękuje zrozumiałam i mi wyszło całe zadanie
25 lut 12:52