znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(-5
PAULA: 2. znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(−5;3), B=(2;−4)
25 lut 13:26
Noah: A(−5,3) B(2,−4)
y=ax+b
3=−5a+b i −4=2a+b zapisz to w ukladzie
odejmujemy stronami:
7=−7a
a=−1
a b=−2
25 lut 13:45
Bogdan:
Najprostszym sposobem na wyznaczenie równania prostej przechodzącej przez dwa dane
punkty jest nie wchodzenie w układ równań, ale wyznaczenie współczynnika kierunkowego
| | y1 − y2 | |
szukanej prostej ze wzoru a = |
| i wprowadzenie go oraz jednego |
| | x1 − x2 | |
z punktów (x
0, y
0) do wzoru: y = a(x − x
0) + y
0.
| | 3 + 4 | |
W tym przypadku: a = |
| = −1 |
| | −5 − 2 | |
y = −(x + 5) + 3 ⇒ y = −x − 2
25 lut 15:16
Cinu: dzieki Bogdan, nie wiedzialem ze tak mozna obliczac, teraz nie bede uzywac tych "klamr" bo
nudne sa

a po za tym szybciej to sie tak liczny.
25 lut 15:36