zadania
Natalia: Siemka. Mam zadanko na jutro:
(3x−1)2 − 5(2x+1)2+(6x−3)(2x+1)=(x−1)2
ale nie mam pojęcia jak to rozwiązać, czy mógłby ktoś mi pomóc?
25 lut 20:34
R.W.16l: a próbowałaś wymnażać wszystko? Cięzka robota, ale może... wyjdzie zero?
25 lut 20:40
Natalia: 3x
2−2*3x
2 + 1
2 −10x
2 
kurcze no nie wiem, mógłby ktoś to zrobić?
25 lut 20:42
25 lut 20:44
R.W.16l: (3x
2−6x+1) − 5(4x
2+4x+1) + (6x
2+6x−6x−3) = x
2−2x+1
3x
2−6x+1 − 20x
2−20x−5 + 6x
2−3 = x
2−2x+1
3x
2−20x
2+6x
2−x
2 − 6x−20x+2x = −1+5+3+1
−11x
2 −24x = 8
może dalej dasz sobie radę, bo mimo tego, że pomagam, nie wiem co dalej

sorru
25 lut 20:48
maniek: 9x2−6x+1−20x2−20x−5+12x2+6x−6x−3=x2−2x+1
−24x=8
x=−13
25 lut 20:48
R.W.16l: aaa fakt, błąd zrobiłem

jeden błąd
25 lut 20:49
maniek: R.W.16l...tam sie pomyslileś ale gdyby wyszło rownanie drugiego stopnia to kotrzystamy z Δ
25 lut 20:50
R.W.16l: ale delty nie wiedzieć czemu mnie nie uczą
25 lut 20:51
maniek: a to zbóje hehe
25 lut 20:54
maniek: moze za młody jestes
25 lut 20:54
Natalia: Jak wy to wszystko umiecie? U nas w szkole, nie są tacy dobzi

Macie jakieś sekrety na naukę matematyki?
25 lut 20:55
R.W.16l: zawsze zwalają na wiek...
25 lut 20:55
R.W.16l: tja, np wykucie się tych kilku wzorów skróconego mnożenia

niestety naucz się tego − z matmą
trzeba się pomęczyć aby coś uzyskać (przykład − te wymnażanie).
ale to żadna rada, wręcz bezużyteczna
25 lut 20:56
Natalia: Umiem te, ale w przypadku gdy robię zadanie, to nie wychodzi...
25 lut 21:04
Natalia: A np. takie zadanie:
"W pewnym mieście przez trzy kolejne lata badano zmianę liczby ludności. W pierwszym roku
liczba ludnośći wzrosła o 4%, w drugim zmalała o 4%, a w trzecim się nie zmieniła. Ile
wyniosła średnia, procentowa zmiana liczby ludności w ciągu tych trzech lat? Wynik podaj z
dokładnością do drugiego miejsca po przecinku." Dałby radę ktoś rozwiązać?
25 lut 21:09
25 lut 21:11
R.W.16l: ta sama klasa?
25 lut 21:11
Natalia: o dziękuję, tak, kolega z klasy najwidoczniej też ma problem

zaraz zagadam do niego
25 lut 21:13
maniek: urodzić sie z umyslem ścisłym
25 lut 21:14
R.W.16l: ja chcę byc lekarzem
25 lut 21:17
Natalia: 5(x−1)2−2(x+3)2=3(x+2)2−7(6x−1)
(5x−5)2−(2x+6)2=(3x+6)2−(42x−7)
25x2−5x*5+25−4x2+4x*6+36=9x2+6x+6+36−42x−7
Dobrze?
25 lut 21:23
Natalia: dobrze?
25 lut 21:33
Natalia: jest tu kto?
25 lut 21:49
Godzio: źle nie można włączać pod nawias gdy jest on do potęgi
25 lut 21:58
Godzio: 5(x−1)2 − 2(x+3)2 = 3(x+2)2 − 7(6x−1)
5(x2 − 2x + 1) − 2(x2 + 6x + 9) = 3(x2 + 4x + 4) − 42x + 7
5x2 − 10 x + 5 − 2x2 − 12x − 18 = 3x2 + 12x + 12 − 42x + 7
3x2 − 22x − 13 = 3x2 − 30x + 19
8x = 32
x = 4
25 lut 21:59
Natalia: możesz mi powiedzieć dlaczego jest: 2(x
2 + 6x + 9) we wzorach jest a
2 + 2ab + b
2
to dlaczego nie ma x
2+6x*3+9

25 lut 22:30
Godzio:
(x+3)
2 = x
2 + 2 *3*x + 3
2 = x
2 + 6x + 9
25 lut 22:36
Natalia: tez fakt
25 lut 22:56
Godzio:
25 lut 22:57
Natalia: 2x2+(x+5)2−2(x+7)2=2(3x−72,5)+(x−6)2
2x2+(x2+10x+25)−2(x2+14x+49)=6x−145+(x2−12x+36)
10x+25−2x2+14x2+49=6x−145+x2−12x+36
10x+74−12x2=−6x−109+x2
16x+74=−6x−109−12
22x=−109−12−74
22x=−195 |:22x
x=−19522
chyba coś nie tak mi wyszło?
może ktoś poprawić?
25 lut 23:17
Godzio:
2 przejście −2 * .... czyli = −2x2 − 28x − 98
2 mnożysz przez cały nawias a nie tylko przez x2
25 lut 23:19
Godzio:
2x2 + x2 + 10x + 25 − 2(x2+14x + 49) = 6x − 145 + x2 − 12x + 36
3x2 + 10x + 25 − 2x2 − 28x − 98 = x2 − 6x − 109
12x = 36
x = 3
25 lut 23:22
Natalia: Jeszcze jedno zadanko:
Średni wiek uczestników szkolnego kółka teatralnego wynosi 11 lat. Najstarczy uczestnik ma 17
lat, a średni wiek pozostałych jest równy 10 lat. Ilu uczniów uczestniczy w zajęciach kółka
teatralnego?
może ktoś jeszcze pomóc?
25 lut 23:27
Mateusz: Czy odp to 7−miu uczestników

jak cos to napisze obliczenia
25 lut 23:33
Natalia: tak 7. Można prosić obliczenia i ewentualne wytłumaczenie

?
25 lut 23:40
Godzio:
x − suma wieków uczestników
y − ilość uczestników
x = 11y
11y − 17 = 10y − 10
y = 7
25 lut 23:41
Mateusz: Godzio juz mnie wyręczył
25 lut 23:42
Godzio:
25 lut 23:45
Natalia: dzięki

można jeszcze prosić o jakieś wytłumaczenie do tego zadanka? bo jak już wiecie jestem
ciemna z matmy i chyba muszę pomyśleć nad jakimiś korepetycjami
25 lut 23:46