Błagam pomocy!!
Hania =): Wykaż, ze dla kazdego kąta α prawdziwa jest rownosc:
a) (psinα + qcosα)2 + (qsinα − pcosα)2 = p2 + q2 gdzie p,q∊R
b) (1+tg2 α7) (1−sin2α7) = 1
25 lut 18:06
Godzio: widze że jednak nie poradziłaś sobie z a)

a to tylko wystarczylo do kwadratu i wyciagnac przed nawias

α=x dla ułatwienia
p
2sin
2x + 2sinxcosxpq + q
2cos
2x + q
2sin
2x − 2sinxcosxpq + p
2cos
2x =
p
2(sin
2x + cos
2x) + q
2(cos
2x + sin
2x) = p
2 + q
2 
b)
(1+tg
2x)(sin
2x + cos
2x − sin
2x) = 1
| | sin2x | |
(1 + |
| ) * cos2x = cos2x + sin2x = 1 |
| | cos2x | |
25 lut 18:13
Hania =): a no nie poradziłam, niesttey matma jest moją piętą achillesową

dziekuje bardzo
25 lut 18:29