kąty na zegarze
Mira: O godzinie 15 wskazówki zegara tworzą kąt prosty. Po upływie jakiego czasu wskazówki znów będą
tworzyć kąt prosty?
Wiem, że nastąpi to po upływie ok. 33 minut, ale jak matematycznie dojść do tego?
25 lut 09:04
tim:

Da się to wyliczyć.
Kilka faktów do zauważenia.
Wskazówka godzinowa = Z każdą minutą przesuwa się o pół stopnia.
Wskazówka minutowa = Z każdą minutą przesuwa się o 6 stopni.
Możemy na początku oszacować, że ta sytuacja będzie znowu o 15: ileś.
x − ilość minut od 15
Kąt niebieski − kąt prosty
Zielony − Ilość minut po 15 (wskazówka godzinowa) = x * 0,5 stopnia
Pomarańczowy − ilość minut po 15 (wskazówka minutowa) = x * 6 stopni
Kąt czerwony = Kąt pomarańczowy − niebieski − zielony = 90
O
6x − 90 − 0,5x = 90
5,5x = 180
x = 32,72 ≈ 33 minuty
Będzie 15:33
25 lut 09:54
Mira: Dziękii Tim. Przeanalizowałam i wszystko teraz jasne.
25 lut 12:00