wielomiany
Aga: Prosze o szybka pomoc.
Rozłoż na czynniki:
a) x4+3x2−4
b)x6+1
25 lut 22:37
Godzio:
a)x4 −x2 + 4x2 − 4 = x2(x2−1) + 4(x2−1) = (x2−1)(x2+4) = (x−1)(x+1)(x2+4)
b)x6 + 1 = (x2+1)(x4 + x2 +1)
25 lut 22:40
Godzio: b)
(x
2+1)(x
5−x
2+1)
25 lut 22:40
Eta:
Godzio 
brakuje
minusa w drugim nawiasie w b)
25 lut 22:41
Eta:
teraz wykładnik potęgi się nie zgadza
25 lut 22:42
Aga: a to jest zapisane w iloczynie? bo nie dałam w poleceniu ze to trzeba zpisac w iloczynie
25 lut 22:47
Godzio: tak
25 lut 22:49
Godzio:
(x
2+1)(x
4−x
2+1)
teraz wszystko gra jak ten kontrabas w filharmonii
25 lut 22:50
Eta:
Jak go mają ?

25 lut 22:51
Godzio: Ale o co chodzi

kto kogo ma mieć
25 lut 22:52
Eta:
No filharmonia ...... kontrabas
25 lut 22:57
Godzio: no a nie ma kontrabasu w filharmonii ?
25 lut 22:58
Eta: No nie wiem?....... może ktoś np. ukradł
25 lut 22:59
Godzio: nie no są

sprawdziłem w internecie i akurat trafiłem że ostatnio kupili 3 kontrabasy
25 lut 23:02
Eta: ok

narazie

zostaw trochę zadań
25 lut 23:03
Godzio: 
postaram sie
25 lut 23:05