Prawdopodobieństwo
M: Proszę o pomoc i wytłumaczenie.
Dany jest zbiór wszystkich cyfr tzn 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9
a) Ile jest liczb trzycyfrowych?
b) Ile jest liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach podzielnych przez 2?
25 lut 18:26
maniek: a wiec korzystamy z wariancji
a)
V310− V29= 10!7!−9!7!=8*9*10− 8*9=720−72=648
odejmujemy te V29 ponieważ musimy wykluczyć wszystkie liczby z zerem na początku.
25 lut 18:31
M: A jak to rozwiązać bez zastosowania wzorów na wariancje itp?
25 lut 18:34
tim: a) Ciekawe, jak wszystkich liczb trzycfrowych może być 648
25 lut 18:36
maniek: Aby liczba była podzielna przez 2 musi miec ostatnia cyfre podzielną przez 2 a wiec: 0,2,4,6,8
a liczb nie podzielnych w tym zbiorze tez mamy akurat 5 bo 1,3,5,7,9 a więc liczb podzielnych
przez 2 jest dokładnie polowa, zatem 648:2=324
25 lut 18:36
maniek: Tim a dlaczemu nie
25 lut 18:37
maniek: bez wariancji to nie wiem jak ....chyba wypisywać wszytkie he he A co to ma byc bez
kombinatoryki?
25 lut 18:39
Wydi: a) wiadomo że wszystkich liczb trzycyfrowych jest od 100 do 999 czyli 900
25 lut 18:39
Wydi: b)na pierwszym miejscu 9 (bez0) na drugim też 9(z 0 ale bez tego co wcześniej)a na końcu liczby
które można podzielić przez 2 czyli 9x9x5
25 lut 18:42
Wydi: tak mnie się wydaje
25 lut 18:43
maniek: no tak Wydi zgadza się ale my mamy dany zbiór i mamy zbudowac z niego liczby 3−cyfrowe i jest
to bez powtórzen czyli np 655 odpada bo 5 mamy tylko jedna w zbiorze
25 lut 18:44
Wydi: a co ja niby napisałem nie tak?
25 lut 18:45
maniek: do a) to bardzo nie tak bo tam ująłeś wszytkie mozliwe liczby.
a co do b to mogę sie nawet zgodzić....ale to jest inna odpowiedz niż moja...i sama nie wiem
25 lut 18:49
maniek: chyba ze a) jest tez z powtórzeniami....bo w zasadzie nie ma tego ujetego w zadaniu i mozna to
zrozumiec w dwojki sposób
25 lut 18:50
Wydi: 9x10x10 z powtórzeniami

9x9x8 bez powtórzeń
25 lut 18:54
Wydi: no właśnie do tego zmierzam heh
25 lut 18:55
Wydi: b) na pierwszym miejscu może być wszystko oprócz 0 czyli 9cyfr, na drugim wszystko oprócz tej
cyfry która wybraliśmy poprzednio czyli też 9 na na trzecim tylko 0,2,4,6,8. czyli 9x9x5
25 lut 18:57
maniek: bardzo dobrze Wadi, zgadzam się z Toba
25 lut 19:05
Wydi: ciesze się że doszliśmy do porozumienia
25 lut 19:06
maniek:
25 lut 19:25