PRAWDOPODOBIEŃSTWO
PC : Rzucamy dwukrotnie sześcienną kostką do gry. Oblicz Prawdopodobieństwo że:
a) suma wyrzuconych oczek jest większa od 7
b) na jednej z kostek wypadła liczba oczek większa od 4
25 lut 16:42
majka: najlepiej napisac sobie wszystkie mozliwosc
(1,1) (1,2) (1,3)....
(2,1)...
(3,1)...
....
takich mozliwosci jest 6*6=36 jest to moc omegi
a)
teraz palcem mozna policzyc ze suma oczek jest mniejsza niz 7 w 6 przypadkach
P(A)=6/36
b)
znowu liczysz przypadek ze na jednej z kostek wypadła liczba oczek większa od 4
jest to mozliwe 20 razy
P(B)=20/36
25 lut 16:52
bbbbbbb: nie kumam
25 lut 18:31