matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Iza:
Pomóżcie, proszę
3sin
2
x−sinx+cos
2
x=1 x∊<0,2PI>
25 lut 14:26
Bogdan:
3sin
2
x − sinx = 1 − cos
2
x ⇒ 3sin
2
x − sinx = sin
2
x ⇒ 2sin
2
x − sinx = 0
1
2sinx(sinx −
) = 0
2
sinx = 0 ⇒ x = kπ lub
1
π
π
5
sinx =
⇒ sinx = sin
⇒ x =
+ k*2π lub x =
π + k*2π
2
6
6
6
Teraz trzeba ze zbioru wszystkich rozwiązań wybrać te, które należą do przedziału <0, 2π>
25 lut 14:36