wartości parametru a - funkcja kwadratowa
julka: Wyznacz wartości parametru a, dla których funkcja przyjmuje tylko wartości nieujemne.
a) y=(1−a)x
2 + 4x − 2a
wynik to a ≤ −1
Proszę o rozwiązanie lub wskazówki jak się za to zadanie wziąć
25 lut 20:05
julka: podbijam
25 lut 20:59
Sabin:
1. sprawdzamy co się dzieje, gdy funkcja redukuje się do liniowej, czyli gdy 1−a = 0
2. robimy dla 1−a ≠ 0
funkcja ma przyjmować wartości nieujemne, czyli parabola musi wyglądać jakoś tak jak na
rysunku
to daje warunki
1 − a > 0
Δ ≤ 0
które trzeba rozwiązać.
25 lut 21:03
Sabin:
25 lut 21:05
kaja: oblicz wartość wyrażenia W= x2 −x3 gdzie x = 3√2
30 wrz 15:35