Oblicz równanie w dziedzinie liczb zespolonych
Paweł: z4−2z2+4=0
25 lut 14:25
Andrzej: zapisz jako (z4+4z2+4) − 6z2 i rozłóż na czynniki
25 lut 16:47
tim: Albo:
t = z2
t2 − 2t + 4 = 0 −−− równanie kwadratowe
25 lut 16:48
Paweł: tak panowie wiem tak robie ale dalej nie wiem jak to zrobić z pierwistki z liczb zespolonych
25 lut 17:20
Sabin:
No to jedziemy.
t = z
2
t
2 − 2t + 4 = 0
Δ = 4 − 16 = −12,
√Δ =
√−12 = 2i
√3
| | 2 + 2i√3 | | 2 − 2i√3 | |
t1 = |
| = 1 + i√3, t2 = |
| = 1 − i√3
|
| | 2 | | 2 | |
Z t
1:
z
2 = 1 + i
√3
Oznaczmy liczbę zespoloną z prawej strony jako x. Zapiszmy x w postaci
trygonometrycznej, czyli x = |x|(cosφ + isinφ)
Rex = 1, Imx =
√3, |x| =
√12 + 3 = 2
cosφ =
12, sinφ =
√32}, stąd φ =
π3
x = 2(cos
π3 + isin
π3)
jest takie twierdzenie, które mówi, że równanie postaci z
n = x ma n rozwiązań postaci:
x
k =
n√|x|(cos
φ + 2kπn + isin
φ + 2kπn), dla k = 0, ..., n−1
stąd:
z
0 =
√2(cos
π6 + isin
π6)
z
1 =
√2(cos
1312π + isin
1312π)
analogicznie robisz dla t
2, czyli z
2 = 1 − i
√3
25 lut 21:26
Paweł: Dzieki wielkie o to własnie mi chodziło
25 lut 22:28
Sabin:
Tfu, tam na końcu oczywiście nie z
0 i z
1, tylko x
0 i x
1
25 lut 22:29
Dziarskihenk: Zadanie spoko rozwiązane ale pierwiastków równania 2 stopnia nie liczymy postacią geometryczną
, no chyba że lubimy nie wyrobić się na kolokwium.
Dojeżdżamy do tego momentu z2=1+√3i i podstawiamy (x+y)2=1+√3i robimy 3 równania
porównując części rzeczywiste po obu stronach , części urojone i moduły.
I powinny wyjść 2 rozwiązania dla przyjętego t1 , analogicznie podstawiamy t2 i 2 kolejne
rozwiązania. Pamiętamy że rozwiązaniem jest para liczb x i y . Wyniki często różnią się
znakami co pomaga połapać się czy nigdzie nie daliśmy błędu. Tzn. rozwiązania zazwyczaj
wyglądają tak 1) x+y 2)x−y 3)−x+y
4)−x−y . (Stopień równania = liczbie rozwiązań).
3 lis 19:48
daras: a dlaczego nie

to szybsza metoda niż zabawa z trzema równaniami ale każdy robi jak uważa byle
| | π | | π | |
rozwiązał dobrze: x1 = −√2(cos |
| + isin |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
24 sie 20:45