Oblicz pole prostokąta gdy podany jest jego obwod
Karolina: Obwód prostokąta wynosi 110 cm.Dwusieczna jednego z kątów prostokąta dzieli obwód na dwie
części w stosunku 1:4.Oblicz pole prostokąta.
25 lut 16:29
Agata:

ob=110cm2
[CE]+[CB]=1/5 * 110=22=2a
[DE]+[AD]+[AB]=4/5*110=88
2a=22
a=11
b−11+11+b=88
2b=88
b=44
P=11*44=484cm2
1 kwi 13:29
pigor: ..., lub niech
a,b boki prostokąta i
Pp=ab=? , gdzie z warunków zadania
| 2b | | 1 | | a | | 1 | |
| = |
| i 2a+2b=110 ⇔ |
| = |
| i a+b=55 ⇔ |
| a−b+b+a | | 4 | | b | | 4 | |
⇔ b=4a i 5a=55 ⇔
a=11 i b= 44 ⇒
Pp=11(40+4)= 440+44=
488 [cm
2]
1 kwi 14:06
zajączek:
440+44≠ 488
1 kwi 14:21
pigor: ..., dziękuję , oczywiście tam 440+44=
484 [cm
2] , przepraszam zainteresowanych
1 kwi 14:31