Oblicz pole trójkąta gdy podane sadwie wysokości
Karolcia: W trókącie równoramiennym wysokość opuszczona na podstawę ma długość 10cm a opuszczona na ramię
ma długość 12.Oblicz pole trójkąta.
25 lut 16:44
miki:

odcinek łączący środki bolów trójkąta jes równoległy do trzeciego boku = połowie tego boku
jest on cięciwą
25 lut 17:45
miki: czy jeszcze podpowiedż
25 lut 17:45
Karolcia: no ja by ktos mogl jeszcze jakas podpowiedz bylabym wdzieczna
25 lut 21:25
Godzio:
10a = 12b
a
2 + 400 = 4b
2
a =
√4b2−400
10
√4b2−400 = 12b /
2
400b
2 − 40000 = 144b
2
256b
2 = 40 000
b
2 = 156,25
b = 12,5
25 lut 21:31
Karolcia: Bardzo dziekuje

!
27 lut 10:14