hcgg
ewelinka: pomoze mi ktoś w zadaniach z fizyki z optyki

?
25 lut 13:33
Mateusz: A ile masz tych zadan

i konkretnie z jakigo działu optyki zwierciadłą i soczewki optyka
geometryczna itp napisz moze jedno przykładowe zadanie jakie masz to zobacze czy bede potrafił
pomoc bo szkołe srednią dawno konczyłem a optyke na studiach miałem ale moze jeszcze cos
pamiętam
25 lut 13:54
ewelinka: soczewka szklana o wspol. zalamania wynosi 1,5 ma 2 wypukle powiechrznie. jaka bd ogniskowa
soczewki jezeli umiescimy ja w wodzie o wspol 1,333 jesli r krzywizny powierzchni
ograniczajacych sa rowne odpowiednio 2m i 3m
25 lut 14:32
ewelinka: zadan jest 3
25 lut 14:32
ewelinka: obraz przedmiotu znajduje sie w odleglosci 15 cm od zwierciadla kulistego wkleslego. wysokosc
obrazu wynosi 2cm a promien krzywizny powierzchni zwierciadla 10cm. oblicz wysokosc
przedmiotu, odleglosc przedmiotu od zwierciadla, i narysuj
25 lut 14:34
ewelinka: przedmiot znajduje sie w odleglosci 1m od soczewki o ogniskowej 50 cm wyznacz polozenie obrazu
graficznie i algebraicznie. jaki jest powiekszenie?
25 lut 14:35
Mateusz: Jesli chodzi o 1 zadanie to przypomina mi sie wzor na zdolnosc skupiającą soczewki w wodzie
| | n | | 1 | | 1 | |
Z2 = ( |
| −1)( |
| + |
| )
|
| | n2 | | r1 | | r2 | |
gdzie n to współczynnik załamania materiału soczewki n
2 współczynnik załamania wody r
1 i r
2
promienie krzywizn
25 lut 14:43
Mateusz: zad 2 najpierw z rownania zwierciadła liczysz x
| | 1 | | 1 | | R | |
U{1}[f} = |
| + |
| gdzie f = |
| R to promien krzywizny zwierciadła
|
| | x | | y | | 2 | |
| | y | |
potem korzystasz ze wzoru na powiększenie p = |
| i tu musisz pokombinowac jakos z tym |
| | x | |
powiększeniem bo obraz albo jest powiększony albo pomniejszony jak cos wymysle to napisze do
tego zadania
jesli chodzi o 3 to najpierw jka to soczewka to jest wazne do wyznaczenia graficznego ja tego
tu nie zrobie bo nie mam jak ale ty to sobie narysujesz jakos pamiętaj ze rysunek musisz
| | 1 | |
wykonac w skali połozenie obrazu w soczewce tez korzystam z rownania U{1}[f} = |
| + |
| | x | |
| | 1 | |
|
| i licze z niego y to jest odległosc obrazu od zwierciadła |
| | y | |
25 lut 14:53
Mateusz: | | 1 | | 1 | |
Co do 2 i 3 poprawiam rownanie |
| =U{1x}+ |
| i w 2 oblicz powiększenie p obrazu jezeli
|
| | f | | y | |
p>1 obraz powiększony
p=1 obraz tej samej wielkosci co przedmiot
p<1 obraz pomniejszony
Mysle ze juz wiesz jak wyznaczyc wysokosc obrazu
25 lut 14:58
Mateusz: | | 1 | | 1 | | 1 | |
 co za program to rownanie to |
| = |
| + |
| |
| | f | | x | | y | |
25 lut 14:59
ewelinka: num jakos mi powychodzilo tylko te malowanie glupie
25 lut 15:01
ewelinka: no tak hehe mam tak i wyszlo mi 960 cm
25 lut 15:02
ewelinka: te powiekszenie to w dioptriach jakis?
25 lut 15:03
ewelinka: dzieki
25 lut 15:04
Mateusz: powiększenie nie ma swej jednostki np powiększylismy fotografie 2 razy albo 2− krotnie w
dioptriach wyrazamy zdolnosc skupiającą
25 lut 15:16