matematykaszkolna.pl
hcgg ewelinka: pomoze mi ktoś w zadaniach z fizyki z optyki?
25 lut 13:33
Mateusz: A ile masz tych zadan i konkretnie z jakigo działu optyki zwierciadłą i soczewki optyka geometryczna itp napisz moze jedno przykładowe zadanie jakie masz to zobacze czy bede potrafił pomoc bo szkołe srednią dawno konczyłem a optyke na studiach miałem ale moze jeszcze cos pamiętam emotka
25 lut 13:54
ewelinka: soczewka szklana o wspol. zalamania wynosi 1,5 ma 2 wypukle powiechrznie. jaka bd ogniskowa soczewki jezeli umiescimy ja w wodzie o wspol 1,333 jesli r krzywizny powierzchni ograniczajacych sa rowne odpowiednio 2m i 3m
25 lut 14:32
ewelinka: zadan jest 3
25 lut 14:32
ewelinka: obraz przedmiotu znajduje sie w odleglosci 15 cm od zwierciadla kulistego wkleslego. wysokosc obrazu wynosi 2cm a promien krzywizny powierzchni zwierciadla 10cm. oblicz wysokosc przedmiotu, odleglosc przedmiotu od zwierciadla, i narysuj
25 lut 14:34
ewelinka: przedmiot znajduje sie w odleglosci 1m od soczewki o ogniskowej 50 cm wyznacz polozenie obrazu graficznie i algebraicznie. jaki jest powiekszenie?
25 lut 14:35
Mateusz: Jesli chodzi o 1 zadanie to przypomina mi sie wzor na zdolnosc skupiającą soczewki w wodzie
 n 1 1 
Z2 = (

−1)(

+

)
 n2 r1 r2 
gdzie n to współczynnik załamania materiału soczewki n2 współczynnik załamania wody r1 i r2 promienie krzywizn
25 lut 14:43
Mateusz: zad 2 najpierw z rownania zwierciadła liczysz x
 1 1 R 
U{1}[f} =

+

gdzie f =

R to promien krzywizny zwierciadła
 x y 2 
 y 
potem korzystasz ze wzoru na powiększenie p =

i tu musisz pokombinowac jakos z tym
 x 
powiększeniem bo obraz albo jest powiększony albo pomniejszony jak cos wymysle to napisze do tego zadania jesli chodzi o 3 to najpierw jka to soczewka to jest wazne do wyznaczenia graficznego ja tego tu nie zrobie bo nie mam jak ale ty to sobie narysujesz jakos pamiętaj ze rysunek musisz
 1 
wykonac w skali połozenie obrazu w soczewce tez korzystam z rownania U{1}[f} =

+
 x 
 1 

i licze z niego y to jest odległosc obrazu od zwierciadła
 y 
25 lut 14:53
Mateusz:
 1 1 
Co do 2 i 3 poprawiam rownanie

=U{1x}+

i w 2 oblicz powiększenie p obrazu jezeli
 f y 
p>1 obraz powiększony p=1 obraz tej samej wielkosci co przedmiot p<1 obraz pomniejszony Mysle ze juz wiesz jak wyznaczyc wysokosc obrazu
25 lut 14:58
Mateusz:
 1 1 1 
co za program to rownanie to

=

+

f x y 
25 lut 14:59
ewelinka: num jakos mi powychodzilo tylko te malowanie glupie
25 lut 15:01
ewelinka: no tak hehe mam tak i wyszlo mi 960 cm
25 lut 15:02
ewelinka: te powiekszenie to w dioptriach jakis?
25 lut 15:03
ewelinka: dzieki
25 lut 15:04
Mateusz: powiększenie nie ma swej jednostki np powiększylismy fotografie 2 razy albo 2− krotnie w dioptriach wyrazamy zdolnosc skupiającą
25 lut 15:16