matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 19.9.2013
Zadania
Odp.
14
kasia:
Dane są długości a, b dwóch sąsiednich boków równoległoboku oraz kąt gamma zawarty między tymi bokami. Oblicz długość przekątnych tego równoległoboku.
24
thenobono:
Głowie się nad tym już chwile. To zadanie jest rozwiązywalne ?
6
polalala:
a) log
2
(x−1)−log
2
(x+1)+log
(x+1)/(x−1)
2>0
5
monika:
4x
4
− 5x
2
+ 1 = 0
2
polalala:
log
x
8−log
4x
8=log
2x
16 Proszę o pomoc.
2
Aya:
Dane są zbiory A= {x x ∈ r ∧ x
2
≤ 4x}, B={x: x ∈ C ∧ x
2
−7x+4≥ 3x
2
−5x} Wyznacz zbiory : A,B, A∪B,A∩B
5
hania:
bardzo proszę o przekształcenia do tej funkcji: ||2x+5|−4|
4
kasia:
Mamy liczby pomiędzy 100 a 999 liczby całkowite (naturalne). Ile jest liczb w tym zbiorze podzielnych przez 13 lub 15 lub 17 ?
9
nick:
Cześć, mam problem z rozwiązaniem układu równań, mógłby mi ktoś pomóc? Próbuje już od wczoraj wyznaczyć x,y, λ ale nie potrafię...
1
ankul112:
Mam zadanie ale nie mam zielonego pojęcia o co w nim chodzi :
23
pomoc justyna:
Hej co u was? Dawno mnie tu nie było jakos czasu mało.
1
o:
hej, mam pytanie czy : (1+i)
100
=−2
50
i ?
4
Zenek:
Obliczyć:
5
Ania:
Proszę o pomoc nie umiem NWW (5,6,9,14) to do gimnazjum także (rozkład na kresce ) ale nie umiem dla czterech cyfr (pomocy )
6
BL:
Rozwiąż graficznie równania:
1
3
b) (
)
x
+
=0
3
x
5
Madzik:
W pewnym trójkącie równoramiennym umieszczono kwadrat w ten sposób, że dwa jego wierzchołki leżą na podstawie trójkąta, a dwa pozostałe są dziela ramie trójkata w stosunku 1:3 liczac od
12
pomocy proszę:
narysuj wykres funkcji: a) y= |(x−1)−1|
2
Madzik:
W pewnym trójkącie równoramiennym umieszczono kwadrat w ten sposób, że dwa jego wierzchołki leżą na podstawie trójkąta, a dwa pozostałe są środkami ramion. Jaką część pola trójkąta
21
Paweł:
Witam, Mam problem z zadankiem z funkcji wykładniczej. Mam jutro sprawdzian, a podobno ma być zadanie
9
martynka:
witam .W pewnym doświadczeniu losowym , A pociaga omegę B zawiera się w omedze wyznacz p(a−b) jeżeli p(b)=1/3 p(a u b)=2/3 ?
3
Amy:
(7−x)≤0 −x≤7
3
Lou:
a) 3x
2
− 300 = 0 b) 3x
2
− 30x = 0
5
Miro:
Witam lekko stanąłem z tą macierzą od początku
2
Piotrek:
Hej mam prośbę potrzebuję lajków w konkursie oto link : Wystarczy wejść i kliknąc lubie to
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=576947785674925&set=a.575026885867015.1073741829.295297303839976&type=1&theater
1
xd:
oblicz długość przekątnej sześcianu i jego objętość, jeśli przekątna podstawy tego sześcianu jest o 1 dłuższa od jego krawędzi.
9
Amy:
(x+4)>0
8
aa:
a) (m+1)x = 1 Chciałabym poznać sposób rozwiązywania bo nie bylo mnie na lekcji....
2
mxm:
Rozwiąż nierownośc
8
ala:
x
2
−(2
m
−1)x−3(4
m
−
1
−2
m
−
2
)=0
3
betty1234:
x
2
−2=0
1
marcia:
napisz wzor funkcji liniowej f ktorej miejscem zerowym jest liczba 16 a jej wykres przecina os OY w punkcie ( 0,−8). Nastepnie rozwiąż nierowność |f(2x−4)| ≤ 3
0
marcia:
zad1 napisz wzór:
7
Blue:
Rozwiąż nierówność : |x| + 2x +1 = 0.
0
Aga:
:::rysunek::: Korzystając z funkcji trygonometrycznych, oblicz długości przekątnych rombu
24
xantor:
Wykaż że
3
√
6+
√
847/27
+
3
√
6 −
√
847/27
= 3. Proszę nie podnosić tego do potęgi tylko za pomocą wzoru skróconego mnożenia.
7
pyśka:
Nie wiem jak to policzyć 1
2
Marek:
W(x)= x
12
−1
3
minnie:
Długość krawędzi podstawy i krawędzi bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wynoszą odpowiednio a i b. Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną równoległą do jednej z krawędzi
7
minnie:
Ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy 12 i krawędzi bocznej 10 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez wysokość tego ostrosłupa i jedną z wysokości ściany bocznej
8
Alk:
Jak udowodnić twierdzenie sinusów w przypadku gdy rozpatrywanym trójkątem jest trójkąt rozwartokątny?
2
Michał:
Przekrój graniastosłupa prawidłowego czworokątnego płaszczyzną przechodzącą przez jeden z wierzchołków dolnej podstawy jest rombem o kącie α. Oblicz cosinus kąta β nachylenia tego
2
pawel:
:::rysunek::: WEKTORY
1
majka:
Wykres funkcji f(x)=2
x
przesunięto równolegle o wektor u=[2,−1] i otrzymano wykres funkcji g a) napisz wzor funkcji g
7
Arek:
Ostrosłup prawidłowy czworokątny, którego wszystkie krawędzie mają długość a, przecięto płaszczyzną zawierającą dwie wysokości ścian bocznych poprowadzone z wierzchołka ostrosłupa.
2
JAPON1A:
Ze zbioru wszystkich punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają warunek (x+lxl)
2
+ (y+lyl)
2
≤ 16 wycięto figurę ograniczoną prostymi x = −2, y=0 i zbiorem punktów opisanych
4
Arek:
Przez krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego poprowadzono płaszczyznę prostopadłą do przeciwległej ściany bocznej. Oblicz pole otrzymanego przekroju, jeśli długość
8
Arek:
Ostrosłup prawidłowy trójkątny ABCS, gdzie S jest wierzchołkiem ostrosłupa o krawędzi podstawy a i kącie między krawędzią boczną i krawędzią podstawy α przecięto płaszczyzną przechodzącą
0
Pal:
Z talii 24 kart losujemy jedną kartę. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosujemy kartę pik lub króla.
6
Arek:
Ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy a i kącie nachylenia krawędzi bocznej do podstawy α przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy i nachyloną do
3
krzysiek:
1
(cos4x−1)= cos
2
x
2
2
Kamil:
oblicz P (AnB) jezeli:
3
Arek:
Ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy 2 i krawędzi bocznej 4 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i prostopadłą do jednej z krawędzi bocznych.
10
Kamil:
ile jest liczb podzielnch przez 4 lub 7 w zakresie od 1 do 50 ?
5
Kamil:
P(A) =
1
2
1
mrcyvill:
Cześć! Macie może jakieś pomysły na zadania:
4
krzysiek:
2sin2x+2sinx=2cosx+1
2
Arek:
:::rysunek::: Rysunek przedstawia graniastosłup prawidłowy trójkątny, punkty G i H są środkami odpowiednio DE
0
zoska125:
Pan Kozłowski złożył do banku 8000 zł, a po upływie pierwszego i każdego następnego roku wpłacał po 1000zł. Ile lat oszczędzał Pan Kozłowski, jeśli na koniec tego okresu na koncie
3
krzysiek:
rozwiąż równanie
1
Grzegorz:
Wykaż, nie używając kalkulatora, że jeśli a=2+2√3 i b=√6+√10 to a<b.
3
franek499:
:::rysunek::: Podstawą trójkąta równoramiennego ABC jest bok AB. Środkowe AL i BK przecinają się w punkcie S
8
Damian:
Dziedz. fun. jest zb. (−2,0,2) Wskaż zbiór który nie może byc zbiorem wartości tej funkcji A. 0
3
Mietek:
hej
10
Asiq:
Oblicz współrzędne punktu przecięcia się symetralnych odcinków AB i CD, gdy A=(−2,−1) , B= (4,2), C =(1,1) i D = ( 3, −3)
1
Aga:
2cosxcos2x + 3sin2x = 4cosx
6
celina:
2x
2
+3x=2 jak mam to obliczy
5
jula:
bardzo proszę o pomoc....
3
Dominik.:
Przekrój postumentu w kształcie ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, zawierającego 3 jego wierzchołki jest trójkątem równoramiennym, prostokątnym o polu 8 m
2
. Oblicz objętość tego
3
Matey06:
Różnica między długością przekątnej i długością boku kwadratu wynosi 2cm. Oblicz pole i obwód tego kwadratu.
3
aniaaaa:
rozwiązać pochodną (2x)
y
0
Konrad:
Przedstaw wzór funkcji 'f' w postaci sumy wzorów dwóch funkcji: parzystej 'g' oraz nieparzystej 'h'.
0
aniaaaa:
znaleźć równanie stycznej do liścia Kartezjusza x
3
−3axy+y
3
=0 w punkcie P= (
3
2
a;
3
2
a)
47
Tone:
Czy da się tu wyliczyć deltę ?
4
Asiq:
Prosze o pomoc
!
1
kati:
Oblicz V ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jeżeli jego krawędź boczna ma 10 cm a pole podstawy jest równe 72cm
2
2
Natliss.:
Rozłóż wielomian w na czynniki
4
Tad:
rozwiązuj jako układ dwóch nierówności −
3
piotrek11:
Prosta równoległa do osi OY przecina okrąg (x+1)
2
+(y+3)
2
=100 w punktach A i B. Wyznacz równanie tel prostej jeśli AB=10
13
asia:
Rozwiąż całkę: ∫tg
2
2xdx
3
Marta:
Oblicz objętość i pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego trójkątnego. Przekątna ściany bocznej wraz z podstawą tworzą kąt 30 stopni. H=6.
2
Mbda:
Do baru wchodzi 10 osób, każda zostawia swój płaszcz. Po godzinie wychodzą z baru. Na ile sposobów każda z tych osób wyjdzie w nie swoim płaszczu
3
dawid :
2
7
−2*(2+1)−2
1
=
6
pyśka:
:::rysunek::: Mam funkcję:
1
atamniemarudz:
zad. 1 W prostopadłościanie, którego podstawą jest kwadrat o boku x dm, suma długości wszystkich
3
aniaaaa:
obliczyc objętośc bryły ograniczonej podanymi powierzchniami y=−2, y=1, z=9−x
2
, z=1+x
2
4
aniaaaa:
obliczyć ∫∫∫(X
2
+y
2
dxdydz gdzie obszar U ograniczony jest przez nierówność
√
x
2
+y
2
≤z≤
√
1−x
2
−y
2
1
kika:
ZAD 1
2
asia:
Mamy dwie funkcje,z których jedna jest malejąca:h(x)=3ax−b,a druga rosnąca j(x)=bx−3a.Obie przecinają się w jednym punkcie C.Oblicz odciętą punktu A.Proszę o wskazówki...
6
martin:
Korzystając ze współrzędnych biegunowych obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami:
1
terminex:
Zad. Drgający punkt ma okres drgań równy 2 s. Amplituda drgań jest równa 50 mm. Faza początkowa wynosi 0. Znajdź prędkość punktu gdy wychylenie z położenia równowagi wynosi 25 mm. Pomoże
4
soni87:
f(x)=x/(x−2) DfxeR\{2} pochodna to f'(x)=[x'(x−2)−(x)(x−2)'] / (x−2)
2
= −2/(x−2)
2
10
adaś:
Oblicz objętość bryły otrzymanej z obrotu wskazanej figury wokół wskazanej osi: ox
9
stripe:
Rozwiąż równanie:
0
Pomocy:
Wykazać że kąt pod jakim widać przez teleskop Newtona bardzo odległe
4
biały:
Witam, czy mógłby mi ktoś wyjaśnij tą pochodną (2−lnx)
3
x
2
ZUMA:
Szanowni forumowicze,
3
Harslock:
Panowie i panie proszę o szybką pomoc z poniższym zadaniem:
10
fdsf:
będzie −3x+5−2m ponieważ jest malejąca musimy zapisać w postaci