liniowa
marcia: napisz wzor funkcji liniowej f ktorej miejscem zerowym jest liczba 16 a jej wykres przecina os
OY w punkcie ( 0,−8). Nastepnie rozwiąż nierowność |f(2x−4)| ≤ 3
prosze szczegolnie o druga czesc zadania

)
19 wrz 20:10
.ee: Wskazowka
Jesli poszukiwana funkcja liniowa f(x) = mx + n,
to f(2x − 4) = m(2x − 4) + n.
19 wrz 20:21
Gustlik: Masz 2 punkty:
A=(16, 0)
B=(0, −8)
Funkcję liniową wyznaczasz z wektorów:
AB
→=[0−16, −8−0]=[−16, −8]
0=8+b
b=−8
| | 1 | |
|f(2x−4)|=| |
| (2x−4)+8=|... oblicz to i podstaw do nierówności i rozwiąż. |
| | 2 | |
20 wrz 09:50
pigor: ..., napisz wzór funkcji liniowej f której miejscem zerowym jest liczba 16, a jej
wykres przecina oś OY w punkcie (0,−8). Następnie rozwiąż nierówność |f(2x−4)| ≤ 3.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to może inaczej tak : szukasz prostej w postaci y=
f(x)=ax+b i z warunków
zadania masz układ równań :
0=16a+b i −8=a*0+b ⇔ b= −8 i 16a=8 ⇔ a=
12 i b=−8 ⇒
f(x)=12x−8,
zatem
|f(2x−4)| ≤ 3 ⇔ |
12(2x−4)−8| ≤ 3 ⇔ |x−2−8| ≤ 3 ⇔ |x−10| ≤ 3 ⇔
⇔ −3 ≤ x−10 ≤ 3 /+10 ⇔
7 ≤ x ≤ 13 ⇔
x∊<7;13> . ...
20 wrz 20:42