matma
Asiq: Oblicz współrzędne punktu przecięcia się symetralnych odcinków AB i CD, gdy A=(−2,−1) , B=
(4,2), C =(1,1) i D = ( 3, −3)
19 wrz 18:09
PW: Symetralna jest prostopadła do odcinka i przechodzi przez jego środek. Umiesz wyliczyć środki?
A napisać równanie prostej prostopadłej do wektora? To jesteś na dobrej drodze.
19 wrz 18:32
Asiq: środki z AB i CD umiem, ale to drugie nie za bardzo prosze mi przybliżyć ...
19 wrz 18:49
PW: Prosta prostopadła do wektora [K,L] ma równanie
Kx+Ly+C=0.
Było? Bo jeśli nie, to trzeba inaczej (będzie więcej rachunków).
19 wrz 18:51
Asiq: Było i co dalej?
19 wrz 18:53
Asiq: to czasami nie było Ax + By+C=0 równanie ogólnej prostej o to chodzi?
19 wrz 18:56
Asiq: mam obie te współrzędne podstawić

?
19 wrz 18:57
debhil3: ΔβπΩ∑←
19 wrz 19:03
Asiq:
19 wrz 19:04
PW: Wyliczyć współrzędne wektora AB→=[K,L] (teraz widzisz dlaczego napisałem równanie ogólne
prostej używając innych literek) − to będą owe "współrzędne wektora prostopadłego do szukanej
symetralnej".
Zostanie niewiadoma C (też należałoby użyć innej literki, np. M), a ją obliczymy podstawiając
do równania
Kx+Ly+M=0
współrzędne środka odcinka (bo środek należy do symetralnej).
19 wrz 19:04
Asiq: jak na przykład wyszły mi współrzędne odcinka AB S= ( 1 , 0,5)
to będzie : 1 + 0,5 + M = 0
to M = −1,5
tak samo w drugim CD :
S = (2, −1)
2 − 1 + M = 0
M =−1
A potem

Wogule dobrze?
19 wrz 19:11
PW:
[K,L]=[AB
→]=[4−(−2),2−(−1)]=[6,3], czyli K=6, L=3. Szukamy M: w równaniu
6x+3y+M=0
| | 1 | |
podstawiamy współrzędne środka S: x = 1 i y= |
| |
| | 2 | |
Równanie symetralnej odcinka AB ma postać:
(można wymnożyć przez 2, ale obowiązku nie ma).
Ta sama czynność dla wektora [CD
→]=[3−1,−3−1] i środka S'=(2,−1) odcinka CD.
Po wyznaczeniu równania tej drugiej symetralnej liczymy współrzędne punktu, w którym symetralne
przecinają się.
20 wrz 19:45
Mila:

A=(−2,−1) , B= (4,2), C =(1,1) i D = ( 3, −3)
1) symetralna AB − zbiór punktów P(x,y) jednakowo odległych od końców odcinka AB
√(x+2)2+(y+1)2=
√(x−4)2+(y−2)2 /
2
(x+2)
2+(y+1)
2=(x−4)
2+(y−2)
2
x
2+4x+4+y
2+2y+1=x
2−8x+16+y
2−4y+4
⇔m:
y=−2x+2,5
2) symetralna CD− zbiór punktów P(x,y) jednakowo odległych od końców odcinka CD⇔
√(x−1)2+(y−1)2=
√(x−3)2+(y+3)2 /
2⇔
x
2−2x+1+y
2−2y+1=x
2−6x+9+y
2+6y+9
Punkt przecięcia
y=−1,1
Sprawdź rachunki.
20 wrz 20:30
PW: Równanie y=−2x+2,5 pierwszym sposobem otrzymaliśmy − zapisane w postaci ogólnej. Drugie
równanie prostej też (po wykonaniu rachunków) takie jak trza.
Mamy czyste sumienie − oba sposoby dają to samo.
20 wrz 20:48
Marty: Jesteś fajna dzięki
29 paź 21:27