Rozłóż wielomian na czynniki
Marek:
W(x)= x12 −1
19 wrz 19:27
PW:
x12−1 = (x−1)(x11+x10+...+x+1) = (x−1)(x+1)(x10+x8+x6++x4+x2+1) =
= (x−1)(x+1)(x2+1)(x8+x4+1) = (x−1)(x+1)(x2+1)(x4+x2+1)(x4−x2+1) =
= (x−1)(x+1)(x2+1)(x2+x+1)(x2−x+1)(x4−x2+1) =
19 wrz 22:57
Janek191:
W(x) = x12 − 1 = ( x6 − 1)*( x6 + 1) = ( x3 − 1)*( x3 + 1)*[(x2)3 + 1] =
= ( x − 1)*(x2 + x + 1)*(x + 1)*( x2 − x + 1)*( x2 + 1)*(x4 − x2 + 1)
20 wrz 00:56
PW: Ten ostatni jest oczywisty i już się nie męczymy, bo Marek nawet nie pyta
20 wrz 18:07