pilnie :(
monika: 4x4 − 5x2 + 1 = 0
2x5 + 5x3 − 12x = 0
19 wrz 23:16
Garth:
Wprowadz sobie zmienna pomocnicza: c = x2.
19 wrz 23:18
Saizou : daj zmienną pomocniczą x2=t , t≥0
b) x(2x4+5x2−12)=0
no i do dzieła
19 wrz 23:18
ZKS:
Szczerze mówiąc to ta zmienna nic nie daje równie dobrze można policzyć Δ dla równania
2x4 + 5x2 − 12 = 0 bez wprowadzania zmiennej ale to już jak kto woli. Tylko należy pamiętać
że wtedy obliczamy x21 ; x22.
19 wrz 23:21
Saizou : szczerze mówiąc można to grupować
19 wrz 23:22
5-latek: A co trzeba isc szybko spac?

Dlaczego tak pozno
1 rownanie tio jest rownanie dwukwadratowe weic rozwiazac tak jak uczyli w szkole
Mozesz wprowadzic zmienna pomocnicza np t i x
2=t wiec 4t
2−5t+1=0 wyznaczyc t
1 i t
2 i
wrocic do tego ze t=x
2 i wyznaczyc x
natomiast 2 to x(2x
4+5X
2−12)=0 to x=0 lub 2x
4+5x
2−12=0 rozwiazujesz jak pierwsze
19 wrz 23:23
delta:
4x
2 − 5x
2 + 1 = 0, Δ = 9,
| | 5 − 3 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x2 = |
| = |
| , x1 = − |
| , x2 = |
| |
| | 8 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 5 + 3 | |
oraz x2 = |
| = 1, x3 = −1, x4 = 1 |
| | 8 | |
20 wrz 11:53