obl.
franek499:

Podstawą trójkąta równoramiennego ABC jest bok AB. Środkowe AL i BK przecinają się w punkcie S
pod kątem 60 stopni( kąt ASB). Wiadomo, że pole trójkąta ABS jest równe
√3.
a) oblicz długość boków trójkąta ABC,
b) Czy kąt ACB jest róny 30 stopni? odp uzasadnij.
w odp. jest tak: a) AB=2, AC=BC=2
√7; b) sin kątaACB= 3
√3/14, wiec acb<30 stopni
Eta:

Trzy środkowe dzielą trójkąt na sześć trójkątów o równych polach (rys, 2)
| √3 | |
P(ΔABS)= √3 to P(ΔABC)= 6* |
| = 3√3 |
| 2 | |
z rys. 1/
| 2a)2√3 | |
trójkąt ABS jest równoboczny ⇒ P= |
| = √3 ⇒ 2a=|AB|=2 |
| 4 | |
środkowe dzielą się w stosunku 2:1 to: |SL|=|SK|=1
z tw. cosinusów w trójkącie ASK
x
2= 2
2+1
2−2*1*2*cos120
o ⇒ x
2=.......... =7 i x>0
to x=
√7 więc: |AC|=|BC|= 2x= 2
√7
| 1 | | 3√3 | |
P(ΔABC)= |
| *b*b*sinβ ⇒ 3√3= 2*7*sinβ ⇒ sinβ= |
| ≈ 0,37 |
| 2 | | 14 | |
sin30
o=0,5 zatem sinβ=0,37 <0,5 ⇒ β=|<ACB|< 30
o