Dane są zbiory
Aya: Dane są zbiory A= {x x ∈ r ∧ x2 ≤ 4x}, B={x: x ∈ C ∧ x2−7x+4≥ 3x2−5x}
Wyznacz zbiory : A,B, A∪B,A∩B
19 wrz 22:31
5-latek: Zbior A x2−4x≤0 to x(x−4)≤0 wyznacz przedzial do jakiego nalezy x
Zbior B x2−7x+4≥3x2−5x to −2x2−2x+4≥0 wyznacz przedzial do jakiego nalezy x
Potem juz tylko dzialania na zbiorach
19 wrz 22:39
bezendu:

A=<0,4>
B=<−2,1>
A∪B=<−2,4>
A∩B=<0,1>
19 wrz 22:49
Gustlik:
bezendu, zwróć uwagę, że w zbiorze B mają być liczby całkowite (jest x∊C), czyli po
rozwiązaniu tej nierówności trzeba wypisać liczby całkowite z przedziału będącego rozwiązaniem
tej nierówności. Poza tym proponuje nastepujące oznaczanie przedziałów liczbowych: domknięty −
zawiera kropki (rys. 1 od góry), otwarty − nie zawiera kropek (rys. 2 od góry). Opis tej
metody jest tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=3408 . Metodę opracowałem na bazie metody
Bogdana opisanej tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/53855.html . Metoda ta eliminuje błędy często popełniane przez uczniów, zwłaszcza przy wyznaczaniu
róznicy przedziałów.
21 wrz 01:00