matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 13.6.2010
Zadania
Odp.
4
Aniss:
Kąt α jest ostry i cos α = 1/3. Oblicz (1 + sin α)(1/cos α − tg α
4
Amaz:
Wykaż, że
14
Amaz:
Do
mila
1
Human:
Witam potrzebuje pomocy (wytłumaczenia) w dziale o dziedzinach funkcji a mianowicie jej postaci logarytmicznej i pierwiastkowej
OCK ogolnie bo nie za bardzo lapie
chodzi mi o to jak
2
Tazi:
jak obliczyc log
3
6+log
4
24= ?
2
klf:
juz jest pozno ale pomozcie bo nie mysle.zlasowal mi sie mozg
2
Piotrek:
Bardzo proszę o pomoc przy rozwiązaniu równania wielomianowego: (2x−1)(x
2
−1)=6(x+1)
4
wera:
witam.. rozwiazuje zadania z funkcji analitycznej.. i w jednym z nich mam zbadac czy dane przeksztalcenie jest izometria.. nie majac pojecia co to jest zaczelam szukac definicji ale
12
Paweł:
oblicz 2−log3 Prosze o pomoc
1
Aguś:
Błagam o pomoc. Ile jest wszystkich czterocyfrowych liczb o różnych cyfrach utworzonych z cyfr 1 2 3 4
16
Skarpeciochy:
Suma długości boków kwadratu i jego przekątnej jest równa 1. Oblicz długośc przekątnej kwadratu.
3
Emii:
,,, kto mi pomoże ,,,
oblicz log5
3
√
5
, 5
32
Damian18:
Proszę o pomoc
. Chciałbym się tylko dowiedzieć jak to rozwiązać, b wszystko sobie policzę, miałem to ale dosyć dawno
, czy ktoś mógłby pomóc. Bardzo proszę
0
misia:
czy mógłby mi ktoś pomóc proszę
?
33
Skarpeciochy:
kto mi wytłumaczy pewne zadanie
1
misia:
zastap literki cyframi
2
misia:
zastap literki cyframi
4
humanistka:
Witam! Mam zadanie
5
POMOC:
Oblicz ile boków ma wielokąt wypukły, w którym liczba przekątnych jest dwa razy większa niż liczba boków.
6
marek:
Przyjmując, że a=log310 i b=log35, wyraź za pomocą a i b wartość logarytmu log
3
500
11
Franek:
Wyznacz dziedzinę funkcji f określonej wzorem
√
3−2x
f(x)=
2x
3
−5x
2
−8x+20
18
zojka :
cześć nie bardzo wiem jak to zrobić
15
Jimmy:
:::rysunek::: Potrzeba mi obliczyć pole całkowite i objętość ostrosłupa takiego jak na rysunku, z góry
2
tomek:
Przyjmując, że a=log
3
10 i b=log
3
5, wyraź za pomocą a i b wartość logarytmu: a) log
3
50
16
doda:
jaką krzywą przedstawia równanie. Proszę o wyjaśnienie. x
2
+4y
2
−2x+8y−11=0
1
Tomek:
Wyznacz wzór funkcji liniowej, wiedząc ,ze jej wykres przecina OY w punkcie (−0,−5) oraz x0=2 jest miejscem zerowym funkcji
4
Misiek:
: Oblicz obwód kwadratu wpisanego w okrąg o promieniu 2π
1
klf:
Z sondażu przeprowadzonego wsród uczniów pewnej szkołu wynika, że co czwarty uczeń chodzi systematycznie do kina a 40 % uczęszcza na basen. Wiadomo ponadto, że 15% uczniów chodzi i na
3
klf:
Podstawą pewnego ostrosłupa o objętości 24cm
3
jest równoległobok, którego kąt ostry ma miarę 30st. Jedna z przekątnych tego równoległoboku ma długość 6cm i jest prostopadła do boku. Jaką
2
Misiek:
Oblicz ile boków ma wielokąt wypukły, w którym liczba przekątnych jest dwa razy większa niż liczba boków.
2
Skarpeciochy:
Ile wynosi suma miar kątów wewnętrznych w pięciokącie?
23
Skarpeciochy:
Oblicz obwód kwadratu wpisanego w okrąg o promieniu 2π.
4
Skarpeciochy:
1
virus:
Cześć potrzebuje o rozwiązanie zadania Czwarty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 4, a ósmy 16. Pierwszy wyraz tego ciągu jest równy: A: 2 B: −4 C: −8 D: −5
4
asterix:
Witam bardzo was proszę o pomoc. Liczba 7 jest trzecim wyrazem ciągu : A: an=15+2n/3 B: an=5n−1+ 60/n C: an=2n−10 D: an=5n−1/n+10
7
klf:
Dane są wielomiany :
2
Skarpeciochy:
Suma długości boków kwadratu i jego przekątnej jest równa 1. Oblicz długośc przekątnej kwadratu.
55
Rare:
1. Oblicz punkt przecięcia prostych: 4x − y = 8 i 6x + 4y − 2 = 0, a następnie oblicz równanie prostej, która przez niego przechodzi i jest prostopadła do prostej y = 2x − 3
2
gallus:
Witam czy moglibyście mi pomóc mam taki problem z zadaniem. Suma dwudziestu początkowych kolejnych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 4 dają
5
seremak:
Suma sześciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego 1,3,9 wynosi A:121 B:364 C:76 D:52
7
maja:
zad. pilne jakie jest pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi
2
GD:
a)Zapisz równanie okręgu o środku S = (−2,7) i promieniu długości 4 b)jaką średnice ma okrąg o równaniu (x+1)
2
+y
2
=8?
1
joasia11911:
krawedz podstwy ostroslupa prawidlowego trojkatnegom ma dlugosc 8 cm a krawedz boczna 5 cm Oblicz pole powierzchni calkowitej tego ostroslupa
1
mateuss :
Suma dwudziestu początkowych kolejnych liczb naturalnych,które przy dzieleniu przez 4 dają resztę 1 wynosi:
2
gerwazy:
Witam, mam problem z zadankiem: Dany jest odcinek o końcach A(−4,3),B(8,−2). Wyznacz współrzędne punktu P, który tak dzieli
13
Sebas:
Witam serdecznie,
7
mateuss :
Liczby: x−2,6,12, w podanej kolejności sa trzema kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Liczba x wynosi:
11
mateuss :
Czwarty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 4 a ósmy 16. Pierwszy wyraz tego ciągu jest równy A: 2
13
mateuss :
Liczba 7 jest trzecim wyrazem ciągu A: an=15+2nprzez 3
5
mateuss :
Dany jest ciąg (an) określony wzorem an=n2−4n−12 dla n>równe1 Którym wyrazem tego ciągu jest liczba 0
1
mateuss :
A: 140 B: 143
9
anna:
czy ktoś może rozwiązać tę nierówność deltą chcę sobie sprawdzić czy wyliczyłam dobrze −4x
2
+16>0
3
napil:
jak obliczyć sin 83
0
Andzia:
Narysuj wykres podanych funkcji(znajdź współrzędne punktów przecięcia z osiami współrzędnych) i odpowiedz na dodatkowe pytania:
14
magda:
:::rysunek::: dokoncz rownanie reakcji
3
hathor:
Udowodnij, że trzy liczby a, b, c tworzące ciąg geometryczny spełniają warunek: a) ( a + b + c ) ( a − b + c ) = a
2
+ b
2
+ c
2
1
klf:
Znajdź środek okręgu symetrycznego do okręgu (x−2)
2
+ (y+3)
2
= 4 względem osi y
4
klf:
Uzasadnij, że ciąg a
n
= log a
n
, gdzie a > 0, jest arytmetyczny
9
klf:
Rozwiąż nierówność: 2x
2
+ x − 10 ≥ 0
1
klf:
W mieście liczącym 46 000 mieszkańców przyrost naturalny wynosi 1,5% w skali roku. O ile zwiększy się liczba mieszkańców tgo miasta po sześciu latach, jeżeli założymy, że przyrost nie
5
klf:
Suma pewnej liczby oraz liczby do niej odwrotnej wynosi 3
1
24
. Znajdź tę liczbę, jeżeli wiadomo, że jest ona mniejsza od 1
1
anka:
zilustruj zbior a∩B A= y≥|x+1|
45
Student:
Rozwiąż różniczki: a) 2xy
2
y' = 3x
2
y
2
doda:
mam pytanie. jezeli mam zapisac rownanie zbioru punktow w E
2
dla ktorych suma odleglosci od punktow F
1
i F
2
jest rowna 4, to d(X,F
1
)+d(X,F
2
)=4 czy 8
bo to 2a =4 czy a =4?
3
Bozena55:
Dzieki Mateusz za pomoc w chemii − teoria reakcje o alkoholach zaliczona i zdana.
1
Dooominika:
w czworokącie ABCD dane są : AB= [6,−3]
4
adam:
Prosze o pomoc w obliczeniu dziedziny:
14
gimigis:
mam takie zadanie: Oblicz x, jeśli podane liczby tworzą ciąg geometryczny:
7
Lola:
jak skonstruowac odcienek długości
√
3
?
29
ola:
log
1
6
36{6}
9
PsychoX1989:
Jak to obliczyć
Jest na to wzór może
http://img25.imageshack.us/img25/5746/logarytm.jpg
1
anka:
chcialam zapytac . jezeli rozwiazujemy rownania tyu |x
2
−1|−|x−1|=0 to jezeli stawiamy warunki i mamy x
2
−1≥0 x−1≥0 w pierwszym przypadku to czy dziedzina bd
1
GD:
Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt (2,1) która jest: a)równoległa do prostej 5x +3y−4=0
4
Karpiu:
Punkt A = (−4,3) jest wierzchołkiem równoległoboku ABCD. Znajdź współrzędne wierzchołków B, C i D, jeśli:
10
doda:
Wykazać ze nastepujace przeksztalcenie jest obrotem przestrzeni :
1
1
√
2
1
1
√
2
g:y
1
=
x
1
+
x
2
+
x
3
, y
2
=
x
1
+
x
2
−
x
3
,
2
2
2
2
2
2
√
2
√
2
y
3
=−
x
1
+
x
2
. podac oś i kąt obrotu.
2
2
5
wera:
jak wyznaczyc najwieksza wartosc funkcji w przedziale doknietym <1,2> dla f(x)=−5x
2
+10x+1
8
jauel :
Liczby 2; x+5 ; 12 to ( w podanej kolejności) drugi, czwarty i piąty wyraz ciągu arytmetycznego. Oblicz x.
1
hypno:
3
x+1
< 2
x+2
7
Lucyna:
Witam, mam prośbę. Czy możecie mi podać wszystkie kwadraty magiczne 3x3 których suma po przekątnych w linie prostej w pionie i poziomie wynosi 15. Wychodzi mi takich 8 kwadratów, ale
7
Mateuszek:
Prostokąt o obwodzie 20 cm obraca się dookoła dłuższego boku. Wiedząc, że długość krótszego boku to 20% obwodu prostokąta wyznacz objętość otrzymanej bryły.
6
jola:
oblicz całkę ∫
8x
(1+2x)
2
dx
5
anka:
witam .. czy ktos moglby mi pomoc.. chodzi o rownania kwadratowe z parametrem. w jaki sposob odczytac z
6
toom23 :
Mam pytanko co oznacza "b" w tym wzorze ? http://i50.tinypic.com/2q0349d.jpg
11
Arek:
Metoda podstawiania
1
Jogi:
O ile procent wysokość poddasza jest mniejsza od maksymalnej wysokości budynku gdy wysokość poddasza wynosi 3,5m a wysokość maksymalna budynku 8,5m
1
Jogi:
O ile procent pole trójkąta BCD różni się od pola trójkąta ADC pole trójkąta BCD=9[J]
2
1
ola:
jaki jest wzor na przekatna w rombie
4
Malwina:
wyznaczyc konstrukcyjnie (wszystkie sposoby)
√
3
,
√
31
,
√
64
,
√
21
,
√
17
,
√
5
,
√
6
3
mateusz:
dla jakich wartości parametru m rownanie |x
2
−4|=m
2
+1 ma dwa rozne rozwiazania
7
pawel:
witam
narysuj wykres funkcji
1
zocha:
znajdź równanie funkcji liniowej której wykres jest prostopadły do funkcji y=2x + 4 i przechodzi przez punkt A (3,7)
18
Gustlik:
Basiu, Eto, Godzio − proszę o opinię na temat zadania: Niedawno robiłem z jedną uczennica z kl. I LO takie zadanie:
3
mateusz:
dla jakich wartosci parametru m rownanie x|x−1|=m+1 ma dwa rozne rozwiazania