nierówności
klf: Rozwiąż nierówność: 2x2 + x − 10 ≥ 0
13 cze 15:16
Kejt: wylicz deltę..itd..
13 cze 15:40
robinka: Δ=b2−4ac >delta
13 cze 15:49
Jack:
x2+12x−5≥0
x2+12x+116−5116≥0
(x+14)2−5116≥0
(x+14)2−(94)2≥0
teraz z: (a−b)(a+b)=a2−b2
... itd..
13 cze 16:39
kasia: Δ = 1 + 80 = 81
√Δ = 9
x
1 = −1
(rysujesz parabole)
lepiej niech ktoś sprawdzi bo nie mam stuprocentowej pewności.
13 cze 16:40
Jack:
(x+14−94)(x+14+94)≥0
(x−2)(x+2,5)≥0
x∊(−∞;−2,5>∪<2,∞)
w mianowniku tego wzoru na x1,x2 jest 2a, a w liczniku jest −b±√Δ...
13 cze 16:45
klf: mozna delte w nierownosciach? chyba nie
13 cze 16:46
kasia: no to nieźle namieszałam.. chciałam być dobra i nie patrzeć na wzory, tylko z pamięci...
Przepraszam!
13 cze 16:46
kasia: pewnie, że można. musisz przeciez wyznaczyc miejsca zerowe zeby narysować parabolę, czyli
przyrównujesz do zera, a później zajmujesz się nierównością.
13 cze 16:48
Jack:
oczywiscie, że można. Delta służy do wyznaczenia postaci iloczynowej (czyli pierwiastków). A
mając postać iloczynową prosto można zinterpretować nierówność.
Niekiedy można nie korzystać z delty, ale troszkę pokombinować...
13 cze 16:48