wielomiany
Damian18: Proszę o pomoc

. Chciałbym się tylko dowiedzieć jak to rozwiązać, b wszystko sobie
policzę, miałem to ale dosyć dawno

, czy ktoś mógłby pomóc. Bardzo proszę

Liczby a i b są liczbami pierwszymi i liczba b jest o 3 większa od liczby a. Podwojony
sześcian liczby a jest o 9 mniejszy od kwadratu liczby b. Ułóż równanie z niewiadomą a.
Wyznacz liczby spełniające warunki zadania.
13 cze 21:26
Kejt: to chyba będzie coś takiego:
b−3=a
2a3+9=b2
13 cze 21:31
Damian18: ee taki równanie ułożyłem..
aale jak to rozwiązać
13 cze 21:33
Godzio:
b = a + 3
a3 + 9 = (a+3)2
a3 + 9 = a2 + 6a + 9
a3 − a2 − 6a = 0
a(a2 − a − 6) = 0
licz deltę itd.
13 cze 21:34
Kejt: wyznacz "b" z pierwszego i podstaw do drugiego równania. wynik zapisz tutaj.
13 cze 21:35
Kejt: wrr.. znów to samo.
13 cze 21:35
Amaz:
będzie 5 i 2, bo to są jedyne liczby pierwsze, których różnica wynosi 3. Jeśli różnica między
liczbami pierwszymi wynosi 3, oznacza to tyle, że jedna z tych liczb jest parzysta. Jedyną
liczbą parzystą, pierwszą jest "2"
13 cze 21:35
Damian18: noo i co podstawić to co mi wyszło za a i b?
13 cze 21:39
Damian18: x1=3
x2=−2
13 cze 21:40
Damian18: ej bo ja już sam nie wiem jak mam to zrobić, słucham się Godzio, chyba ma rację, ale co teraz
jak obliczyłem x1 i x2?
13 cze 21:40
Amaz:
mnie się posłuchaj, a=2, b=5, moje uzasadnienie jest przefajne, bo nie musisz układu równań
rozwiązywać
13 cze 21:42
Damian18: tylko że ja to muszę wyliczyć, a nie strzelić
13 cze 21:44
Jack:
albo rozwiązujesz układ Kejty albo idziesz zgodnie z rozumowaniem Amaza. Ostatnie
wyjście jest krótsze, ale oba poprawne.
13 cze 21:46
Jack: nie ma tu mowy o strzelaniu...
13 cze 21:46
Damian18: to rozwiąż mi to po kolei..
13 cze 21:48
Jack:
już masz praktycznie rozwiązane. Wczytaj się w to co napisał w uzsadnieniu Amaz. Możesz
tez dokończyć układzik równań Kejty − masz dwa wyjścia. Kropkę nad "i" Ty postaw.
13 cze 21:50
Kejt:
b=a+3
2a3+9=(a+3)2
2a3+9=a2+6a+9
2a3−a2−6a=0
a(2a2−a−6)=0
a=0 v 2a2−a−6=0
wylicz a z drugiego równania.
13 cze 21:51
Damian18: obliczyłem już, deltę i wyszło x1=2 i x2=−1,5
13 cze 21:57
Kejt: x2 odpada, bo nie jest liczbą pierwszą. Teraz liczysz "b" dla a=2
13 cze 21:59
Damian18: mam wyszło mi
13 cze 22:03
Damian18: aa pomożesz mi jeszcze?;> w równaniach;>
13 cze 22:03
Kejt: ok. tylko sprawnie ;>
13 cze 22:04
Damian18: 2x3−13x2+6=0
13 cze 22:05
Damian18: aa za chwilę drugie ja zrobimy to
13 cze 22:05
Kejt: łee.. brzydkie równanie. potrzebuję chwili..
13 cze 22:15
Damian18: coś mi chyba internet szwankuje
13 cze 22:15
Damian18: dobra spokojnie

dlatego nie mogłem sobie poradzić
13 cze 22:16
13 cze 22:17
Damian18: hehe..

trochę dziwnie bo ja to muszę rozwiązać ale może coś pomyslę..
13 cze 22:21
Kejt: no wybacz.. pokaż mi to drugie..
13 cze 22:22
Damian18: 2x3+7x2+7x+2=0
13 cze 22:26
Kejt: x=−1
13 cze 22:30
Kejt: najczęstszymi pierwiastkami wielomianu są 1 lub/i −1. znikam już. dobranoc.
13 cze 22:36