matma
wera: jak wyznaczyc najwieksza wartosc funkcji w przedziale doknietym <1,2>
dla f(x)=−5x2+10x+1
13 cze 13:00
wera: domknietym*
13 cze 13:02
Godzio:
| | −b | |
1) Liczysz p = |
| i sprawdzasz czy należy do przedziału jeśli tak to liczysz |
| | 2a | |
f(1) =
f(2) =
f(p) =
jeśli nie należy to tylko
f(1)
f(2)
13 cze 13:04
wera: wychodzi ze nalezy. obliczylam ze f(1)=6 f(2)=1 f(1)=6
wiec najwieksza to 6. czy dobrze?
13 cze 13:07
Godzio:
jesli p = 1 to juz nie musisz liczyc 2 razy f(1) bo to to samo

Ale ogólnie wszystko ok
13 cze 13:09
wera: dziekuje
13 cze 13:09