pomocy
mateusz: dla jakich wartości parametru m rownanie |x2−4|=m2+1 ma dwa rozne rozwiazania
wiec narysowalem wykres |x2−4|
ale nie wiem co dalej. czy ktos wytlumaczy.. ogolnie co robi sie w tego typu zadaniach.
13 cze 09:06
Bogdan:

Podaję wskazówki.
Mamy tu dwie linie:
y = |x
2 − 4| oraz y = m
2 + 1 (ta linia jest linią prostą równoległą do osi x)
Brak rozwiązań (linie nie mają punktów wspólnych) dla m
2 + 1 < 0
Są 2 rozwiązania (linie mają 2 punkty wspólne) dla m
2 + 1 = 0 lub dla m
2 + 1 > 4
Są 3 rozwiązania (linie maja 3 punkty wspólne) dla m
2 + 1 = 4
Są 4 rozwiązania (linie mają 4 punkty wspólne) dla 0 < m
2 + 1 < 4
13 cze 10:56
mateusz: rzeczywiscie.. robilem tak ale cos mi zle wyszlo i stwierzilem ze w przyadku kwadratu przy m
robi sie to inaczej.. a jednak bardzo podobnie dziekuje,
13 cze 11:11
Bogdan:
Robi się tak samo, bez względu na to, jakie wyrażenie zawarte jest we wzorze linii prostej.
Analiza wzoru prostej z parametrem m lub innym określa szczegóły rozwiązania.
W tym przypadku równość m2 + 1 = 0 dla m∊R oczywiście nie zachodzi.
13 cze 11:15