:)
Amaz: Do
mila
Jeden z kątów trójkąta prostokątnego ma miarę α a drugi miarę β. Znajdź α i β wiedząc, że
13 cze 23:24
Human: wydaje mi sie chociaz moge sie mylic ale skoro sinα x sinβ =√2/4 to oznacza ze sin i cos
musza miec kolejno 30 i 45 a dlatego ze sinα dla kata 30=1/2 a cos 45=√2/2 mnozac to przez
sb otrzymujemy wynik √2/4
13 cze 23:32
Amaz:
no ale to jest trójkąt prostokątny, więc α+β=90o
13 cze 23:33
Human: wszystkie wartosci sin cos tg i ctg masz w tablicy trygonometrycznej
13 cze 23:34
Human: no mowilem ze moge sie mylic
13 cze 23:34
Human: w tym co ci napisalem na poczatku zrobilem blad powinno byc *ze sinα i sinβ
ale co ty gadasz wcale tak byc nie musi suma katow w trojkacie wynosi 180
pozatym wszystkim sa zaleznosci dla trojkatow prostokarnych tzn dla 45 45 90 i 30 60 90
13 cze 23:39
Human: sory ale niedoczytalem masz racje sory pozno glowa boli itp
13 cze 23:40
Amaz:
α+β+90
o=180
o, zatem α+β=90
o
13 cze 23:41
Eta:
w Δ−cie prostokątnym: sinβ= sin( 90
o−α)= cosα
2α= 45
o =>
α= 22o 30'
to β=90
o− α =>
β= 57o30'
13 cze 23:44
Amaz:
13 cze 23:45
Eta:
13 cze 23:46
mila: nie czuję sie na siłach cokolwiek liczyć
13 cze 23:47
Anna:
Ponieważ α+β= 90
0 , więc β=90
0 − α, zatem:
| | √2 | |
sin2α = |
| ⇒ 2α = 450 ⇒ α = 22030' |
| | 2 | |
β = 67030'
13 cze 23:49
13 cze 23:50
Eta:
No tak

Chochlik β=
67o30'
14 cze 00:07