ciag arytmetyczny / oblicz x
jauel : Liczby 2; x+5 ; 12 to ( w podanej kolejności) drugi, czwarty i piąty wyraz ciągu
arytmetycznego. Oblicz x.
nawiasem dodam że sam doszedłem do układu
x=−3+2r
10=3r
i dalej do wyliczania x−sa
x= −3+2*10/3= no i dalej nie wiem co zrobic prosze o dokladne rozpisanie tego przykladu bo nie
jestem dobry z matematyki

dziękuje i pozdrwiam
jakby cos to moj numer qq 6314969
13 cze 12:56
mila: a2=2 a4=x+5 a5=12
a5=a4+r
12=x+5+r
7=x+r
7−x=r
a4=a2+2r
x+5=2+2r
x+5=2+2*(7−z)
x+5=2+14−2x
3x=9
x=3
13 cze 13:11
Kejt: ja bym to zrobiła tak:
a2=2
a4=x+5
a5=12
r=a5−a4
r=12−(x+5)
r=7−x
2r=a4−a2
2r=x+5−2
2r=x+3
i powstaje układ:
r=7−x
2r=x+3
chyba będzie ok ;>
13 cze 13:12
Kejt: hmm.. a może nie..
13 cze 13:13
mila: w końcówce jest błąd
13 cze 13:14
Kejt: a dobra.. kij z tym.
13 cze 13:14
mila: wskoczyłaś Kejt ten błąd jest u mnie
13 cze 13:16
Kejt: czyli nie jest ze mną aż tak bardzo źle.. chociaż pewnie u mnie też będzie jakiś..
13 cze 13:18
mila: jauel nie odzywasz sie wiec napiszę u mnie koncówka ma być
3x=11
x=3
23
u ciebie tez tak wyjdzie skonczyłes zadanie tylko wylicz
10=3r
3
13=r
x=−3+2r
x=−3+6
23
13 cze 13:32