ciąg liczbowy
mateuss : Liczba 7 jest trzecim wyrazem ciągu
A: an=15+2nprzez 3
B: an=5n−1+60przezn
C: an=2n−10
D: an=5n−1przez n+10
+rozwiązanie
13 cze 17:31
Godzio:
sprawdzasz po kolei, podstawiając za n trzy sprawdzasz czy a
n bedzie sie równać 7
| | 2 * 3 | |
A: a3 = 15 + |
| = 15 + 2 = 17 − nie zgadza się analogicznie zrób pozostałe |
| | 3 | |
13 cze 17:33
mateuss : ja wogóle tego nie kumam jak to robic i prosze o pomoc zgóry dziękuję
13 cze 17:36
Godzio: napisałem Ci
n − ty wyraz to a
n
5 − ty wyraz to a
5
3 − a
3 itd.
a
n => a
5 oznacza że za każdego n w ciągu podstawiasz 5
np.
| | 2*5 + 6 | | 10 + 6 | | 16 | |
a5 = 5 + |
| = 5 + |
| = 5 + |
| = 5 + 4 = 9 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
13 cze 17:39
Amaz:
Albo jesteś małpą albo leniem, jeśli nie potrafisz tego zrozumieć.
13 cze 17:47
mateuss : rozumiem juz
13 cze 17:54
Godzio: To teraz napisz która odpowiedź w Twoim zadaniu jest poprawna
13 cze 17:57
mateuss : właśnie rozwiązuje
poczekaj
13 cze 17:57
Godzio: OK czekam

tylko powiedz jeszcze czy dobrze je odczytuje:
C: a
n = 2n − 10
13 cze 18:00
Amaz:
haha Godzio jaki fail xd
13 cze 18:01
mateuss : odpowiedz A i D nie zgadza się to bedzie tak odp. A an=15+2n/3
i D:an=5n−1/n+10
/−oznacza ułamek że przez cos
13 cze 18:05
Godzio: To wyszła Ci w końcu jakaś odpowiedź ?
13 cze 18:08
mateuss : obliczenia mi sie nie zgadzają
13 cze 18:09
13 cze 18:25