ile jest wszystkich czterocyfrowych
Aguś: Błagam o pomoc.
Ile jest wszystkich czterocyfrowych liczb o różnych cyfrach utworzonych z cyfr 1 2 3 4
i jeszcze drugie zadanie:
Na ile sposobów mozna wybrać grupę osób w skład której mają wejść dwie kobiety i dwóch
mężczyznspomiędzy trzech kobiet i cztrech mężczyzn?
13 cze 21:49
Eta:
1/ pierwszą cyfrę wybieramy z czterech
drugą juz tylko z trzech , trzecią z dwóch i czwarta z jednej
z reguły mnozenia mamy:
4*3*2*1=..... takich liczb
2) 2 kobiety z trzech i 2 mężczyzn z czterech
z reguły mnożenia
| | | | | |
C32 * C42= | * | = ..... sposobów |
| | | |
13 cze 22:19