Pc i objętość ostrosłupa
Jimmy:

Potrzeba mi obliczyć pole całkowite i objętość ostrosłupa takiego jak na rysunku, z góry
dziękuje.
13 cze 19:30
Amaz:
V=108
Pc=36(1+√2) policzyłem w pamięci, więc chyba nie jest to takie trudne.
13 cze 19:32
Jimmy: Czy mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze obliczyłem objętość : v= 1/3*36*3=108/3=36 , i czy mógłby
ktoś rozwiązać mi Pc bo ja nie czaje matmy za bardzo .
13 cze 20:58
Jack:
jeszcze podzielić przez 3,
Amaz 
, ale zadanie faktycznie.... mało urozmaicone...
13 cze 21:00
Jimmy: Czyli objętość dobrze? i jeszcze to pole całkowite, mógłby mi ktoś rozwiązać bo ja nie umiem.
13 cze 21:02
Amaz:
musisz wiedzieć ile wynosi wysokość ściany bocznej, by policzyć pole ściany bocznej, wtedy
bedziesz miał wszystko by policzyć Pc
13 cze 21:09
Jack:
ale masz szczęscie bo powstanie Ci trójkąt równoramienny prostokątny, w którym mając dane
ramiona, łatwo wyliczyć przeciwprostokątną (będącą tu wysokością ściany bocznej).
13 cze 21:11
Jimmy: Żeby obliczyć pole ściany bocznej trzeba zrobić 1/2a*h ,tak? i czy objętość dobrze zrobiona?
13 cze 21:14
Amaz:
ta objętość ma być 36
13 cze 21:18
Jack: tak, tak
13 cze 21:19
Jimmy: Pc=45 tak mi wyszło, jeśli źle wyliczyłem to niech ktoś mi poprawnie policzy.
13 cze 21:56
Jack: hb=3√2
Pb=18√2*4=72√2
Pp=36
więc Pc=36+72√2.
13 cze 21:58
Jack: ups...
Pb=9√2 *4=36√2
Pc=36+36√2
13 cze 21:59
Jimmy: i to już jest całe zadanie?
13 cze 22:06
Jack: tak, tylko dla przyzwoitości oblicz sobie tę wysokość ściany bocznej.
13 cze 22:08
Jimmy: Dzięki za pomoc.
13 cze 22:11