wielomiany
Andzia: Narysuj wykres podanych funkcji(znajdź współrzędne punktów przecięcia z osiami współrzędnych) i
odpowiedz na dodatkowe pytania:
1. f(x)=Ax−B a) dla jakiego argumentu funkcja przyjmuje wartość B? zaznacz odpowiedni
punkt na rysunku. b)rozwiąż równanie Ax−B= x−A. podaj interpretację graficzną
rozwiązania.
2. g(x)=ax−p +q. Na podstawie wykresu: a) odreśl dziedzinę i zbIór wartości tej funkcji
b)podaj równania asymptot wykresu. c)podaj miejsca zerowe tej funkcji. d) podaj zbiór
argumentó, dla których wartości funkcji są dodatnie. e)podaj zbiór argumentó, dla których
wartości funkcji są ujemne.
Liczby :A= −3, B=1 p=5, g=−2, a=1
13 cze 15:49