,,
Arek: Metoda podstawiania
2x−5y−6=0
3x−4y−2=0
3y+5x=0
3x+2y=4
7x+8y=9
5x+6y=7
13 cze 10:47
13 cze 11:12
13 cze 11:31
mila: najpierw wyxnaczsz x albo y z jednego równania i podstawiasz do drugiego
np 2x−5y−6=0
3x−4y−2=0 wyznaczam z tego y −4y=3x+2
pamiętaj zmiana znaków przy przenoszeniu na drugą stronę
mam −4y a potrzebuję 1y czyli dzielę
obie strony przez −4
−4y=3x+2 /:(−4)
y=−3x/4−2/4 przy dzieleniu +/− wychodzi −
teraz −3x/4−1/2 podstawiam za y do pierwszego równania
2x−5(−3x/4−1/2)−6=0 najpierw mnożE pamiętając ze −5*(−3x/4)=+15x/4 i
−5*(−1/2)=+5/2
2x+15x/4+5/2−6=0
−4y=3x+2
sprobuj dalej
13 cze 11:52
robinka:
2x−5y−6=0 /+5y+6
3x−4y−2=0
2x=5y+6 /:2
3x−4y−2=0
x=2,5y+3
3(2,5y+3) −4y−2=0
x=2,5y+3
7,5y+9−4y−2=0
x=2,5y+3
3,5y+7=0 /−7
x=2,5y+3
3,5y=−7 ?:3,5
x=2,5y+3
y=−2 > podstawiasz do pierwszego
x=(−2)*2,5+3
y=−2
x=−5+3
y=−2
x=−2
y=−2
13 cze 11:53
robinka: spróbuj w ten sam sposób obliczyć inne przykłady
13 cze 11:53
mila: znajdz gdzie jest blad chodzi o znak
13 cze 11:54
robinka: wydaje mi się, że nie ma błędu
13 cze 12:00
Arek: robinka
13 cze 12:09
mila: Robinka ja mam namyśli to co napisałam
13 cze 12:12
Arek: Mam jeszcze takie pytanie jak wybrać który x lub y lepiej oblicza i z którego równania
13 cze 12:14
mila: to sam wybierasz
13 cze 12:17