Geometria
Karpiu: Punkt A = (−4,3) jest wierzchołkiem równoległoboku ABCD. Znajdź współrzędne wierzchołków B, C i
D, jeśli:
→ →
AB=[5,4] i AC=[−3,7]
Oto jedne zadań na zaliczenie, więc proszę o pomoc
13 cze 13:05
doda: 5=b1+4 b1=1
4=b2−3 b2=7 B(1,7)
13 cze 13:08
mila: |AB|=|xb−xA ;y−B−yA|
|5;4|=|xb−5 ;yB−4|
5=xb−5 4=yB−4
10=xB 8=yB podobnie policz wspólrzedne C
13 cze 14:15
Basia:
pomyliłaś się milu
AB→=[xb−aa,yb−ya]=[xb+4,yb−3] = [5,4]
stąd
xb+4=5
xb=1
yb−3=4
yb=7
B(1,7)
analogicznie liczysz współrzędne C
potem liczysz współrzędne BC→ i korzystając z tego, że
AD→=BC→
liczysz współrzędne D
13 cze 14:24
mila: No tak wziełam wspólrzędne z|AB| zamiast z A to znak ,że pora na spacer
13 cze 14:30