czy dobrze rozwiązałam?wielomiany
humanistka: Witam! Mam zadanie
rozwiąż równanie: x3−x2−x+1.=0
rozwiązałam je w taki sposób:
x(x2−x−1+1)=0
x3(x−1)=0
x4−x3=o
x=0
czy dobrze to zrobiłam?
13 cze 20:18
Kejt: nie. zauważ, że w pierwszej linijce po wymnożeniu nawiasu nie wyjdzie Ci to samo co na
początku.
powinno być tak:
x2(x−1)−1(x−1)=0
(x2−1)(x−1)=0
chyba będzie ok. teraz obydwa nawiasy przyrównaj do 0 (osobno) i policz x.
13 cze 20:22
mila: nie, jak wymnożysz nie wyjdzie to samo będzie x3−x2−x+x podziel przez x−1
13 cze 20:23
kalafiorowa: źle
x3−x−x2+1=0
x(x2−1)−(x2−1)=0
(x2−1)(x−1)=0
(x+1)(x−1)(x−1)=0
x=−1 ∨ x=1 ∨x=−1
x∊{−1,1}
13 cze 20:23
mila: x3−x2−x+1:(x−1)=x2−1
a2−b2=(a+b)(a−b) (x+1)(x−1)=x2−1
x3−x2−x+1=(x−1)((x+1)(x−1)
13 cze 20:28