krzywa
doda: jaką krzywą przedstawia równanie. Proszę o wyjaśnienie.
x2+4y2−2x+8y−11=0
13 cze 19:22
Amaz:
4y2+8y+4+x2−2x+1−11−4−1=0 (szukam dopełnienia do wzoru skróconego mnożenia, dodałem 4 i 1,
więc potem muszę odjąć 4 i 1, żeby równość się zgadzała)
(2y+2)2+(x−1)2=42
Okrąg o promieniu 4
13 cze 19:28
doda: no właśnie tez do tego doszłam a w odpowiedziach jest że są to proste równoległe...
13 cze 19:31
Amaz:
Skoro oboje doszlismy do tego samego, to albo źle przepisałaś, albo coś jest nie tak z
odpowiedziami
13 cze 19:36
doda: zapiszmy podane rownanie w postaci (x+y)
2+x+formacji wspolrzednycy=0 a nastepnie dokonajmy
afinicznej transh x
'=x+y y
'=x−y. sprowadzi ona to rownanie do postaci x
'(x
'+1)=0 zatem
wyjsciowe rownanie przedstawia pare prostych rownoleglych. i co to jest
13 cze 19:50
Amaz:
yyy nie jestem dobry w tych tematach
13 cze 19:54
mila: okrąg ma jeden y w nawiasie
13 cze 19:57
Jack: współczynniki przy x2 i y2 są dodatnie i różne od 1 wiec będzie elipsa...
13 cze 20:00
Amaz:
robienie takich zadań to nie mój żywioł
13 cze 20:02
Jack: taa... mój tez nie... teraz właśnie dystrybucje próbuje opanować...
13 cze 20:04
ak1: elipsa o śr (1,−1)
rx=4
ry=2
13 cze 20:05
doda: no a w odpowiedziach jest ze rownolegle.. i nie mowcie mi znowu ze zle odpowiedzi...
13 cze 20:08
Jack:
równoległe? Niby jak...
13 cze 20:09
13 cze 20:10
ak1: Albo źle przepisane
13 cze 20:11
13 cze 20:12
Gustlik: Do Amaza − nie okrąg, a elipsa
(2y+2)
2+(x−1)
2=4
2
(x−1)
2+4(x+1)
2=16/:16
Elipsa o środku S=(1, −1) i półosiach a=4, b=2
24 cze 01:53