wielomiany
klf: Dane są wielomiany :
W(x)= 2x3 − 5x2 − 8x + 20
V(x)= x4 − 13x2 + 36
Wyznacz wszystkie liczby naturalne, które są pierwiastkami wielomianu W(x)*V(x)
13 cze 18:53
Eta:
rozkładamy welomiany na czynniki
W(x)= 2x
3 −8x −5x
2+20= 2x( x
2−4) −5( x
2−4)= ( x
2−4)(2x−5) = ( x−2)(x+2)(2x−5)
V(x)= x
4 −4x
2−9x
2+36= x
2( x
2−4) −9(x
2−4)=(x
2−4)(x
2−9)=(x−2)(x+2)(x−3)(x+3)
W(x)*V(x)= ( x−2)(x+2)(2x−5)(x−2)(x+2)(x−3)(x+3)
wyznacz teraz pierwiastk, które są liczbami naturalnymi
13 cze 19:01
klf: czyli np w pierwszym nawiasie bedzie pierwiastek z 2 ale w drugim juz z −2 czyli nie istnieje?
bo nie pamietam wzoru
13 cze 19:07
Eta:
Dzieci w przedszkolu juz to wiedzą ,że
liczby naturalne to: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,..................
13 cze 19:09
klf: ja wiem ale w nawiasach było (x−...) czy (x+....)?
13 cze 19:10
Eta:
jeżeli x−2=0 => x= 2
jezeli x+3=0 => x = −3
itd...............
13 cze 19:13
klf: o to mi chodzilo. dzieki
13 cze 19:13
Eta:
13 cze 19:14