Ciągi.
hathor: Udowodnij, że trzy liczby a, b, c tworzące ciąg geometryczny spełniają warunek:
a) ( a + b + c ) ( a − b + c ) = a
2 + b
2 + c
2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
b) a2 * b2 * c2 ( |
| + |
| + |
| = a3 + b3 + c3 |
| | a3 | | b3 | | c3 | |
13 cze 15:28
robinka:
L:a2−ab+ac+ab−b2+bc+ac−bc+c2=a2+2ac−b2+c2
a=a1
b=a1q
c=a1q2
a21+2a1*a1q2−a21q2+a21q4=a21+a21q2+a21q4
P:a21+a21q2+a21q4
L=P
13 cze 16:17
hathor: dziękuję

a potrafi ktoś rozwiązać b) ?
13 cze 20:02
hathor: dobra już zrobiłam sama
13 cze 20:18