Oblicz obwód kwadratu...
Skarpeciochy: Oblicz obwód kwadratu wpisanego w okrąg o promieniu 2π.
Proszę o dokładne rozwiązanie.
13 cze 19:04
Kejt:
d=a
√2
Ob=4a
dasz radę?
13 cze 19:55
Misiek: no niezbyt
napisz mi proszę
ja matmy ogóle ni kumam
13 cze 20:04
Kejt: to czas się nauczyć.. nie zrobię tego za Ciebie.
oblicz d:
i zapisz to tutaj.
13 cze 20:11
POMOC: d= 2π przez 2
dobrze?
13 cze 20:17
Kejt: nie. mnożysz obie strony razy 2.
13 cze 20:18
Skarpeciochy: d=a√2
13 cze 20:21
Kejt: d=2*2π=...
13 cze 20:23
Skarpeciochy: d=4π
13 cze 20:24
Skarpeciochy: i co dalej mam zrobic?
13 cze 20:24
Kejt: teraz..
skoro d=a√2 i d=4π to:
a√2=4π
wylicz "a" dzieląc przez √2 i wyłączając niewymierność z mianownika.
13 cze 20:25
Skarpeciochy: a=4π przez √2
to:
a=4π*√2
13 cze 20:28
13 cze 20:29
Skarpeciochy: dobrze?
13 cze 20:30
mila: To zadanie miał Misiek mozesz sprawdzić sobie
13 cze 20:32
Skarpeciochy: 4*√2 przez √2*√2=4√2 przez 2
13 cze 20:34
Kejt: π zjadłeś.
skróć ułamek.
13 cze 20:36
Skarpeciochy: mila to zadanie u miśka jest dobrze zrobione?
13 cze 20:37
Kejt: no i najlepiej napisać komuś gotowe rozwiązanie zamiast zmusić do myślenia..ech..
13 cze 20:37
Skarpeciochy: promien=1/2*d to d=2r
r=2π
d=2*2π=4π
bok kwadratu a
z Pitagorasa a2+a2=d2
2a2=(4π)2
2a2=16π2/:2
a2=8π2 /√
a=√8π
obw=4a=4√8π
dobrze to zadanie jest zrobione
13 cze 20:38
Skarpeciochy:
13 cze 20:38
Skarpeciochy: dobrze to zadanie jest zrobione
13 cze 20:40
mila: kejt nie złość sie ,zmuszam ,zmuszam ale miałam nadzieję ,ze sobie sprawdzi jak zrobi .Chyba
naiwna jestem
13 cze 20:46
Kejt: oni nigdy nie sprawdzają.. tylko na pałę przepisują.. nie złoszczę się tylko buntuję ;>
13 cze 20:47