HELP! :( Stereometria, bryły obrotowe.
Mateuszek: Prostokąt o obwodzie 20 cm obraca się dookoła dłuższego boku. Wiedząc, że długość krótszego
boku to 20% obwodu prostokąta wyznacz objętość otrzymanej bryły.
Średnica podstawy walca=6cm. Przekątne przekroju osiowego przecinają się pod kątem 60 stopni.
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej walca.
13 cze 12:24
mila: podaj wzór na objętośc walca
13 cze 12:26
PhoenixIV: Zad 1
Obw = 2a + 2b
V = πr
2H ⇒ πa
2b
13 cze 12:34
PhoenixIV:

Zad 2
a=60º=b
To trójkąty równoramienne ponieważ przekątne prostokąta dzielą go właśnie na trójkąty
równoramienne.
a=6cm
Pp=2πa
2 + 2πaH
V=πa
2H
Wiem że rysunek jest cienki ale lepszego nie potrafię narysować. Podałem dane wszystko da się
prosto wyliczyć także to jest już połowa zadania co najmniej.
13 cze 12:47
Mateuszek: Pierwszego dalej nie wyczaiłem.

A w tym drugim wychodzą jakieś duże liczby.
13 cze 13:15
mila: a co z wzorem na objętośc . znasz ?
13 cze 13:18
Mateuszek: V = πr2H ⇒ πa2b
13 cze 13:26
mila: czyli a =r a =20%obwodu czyli a=20% z 20= 0,2*20=4 czego jeszcze nie wiesz pytaj
13 cze 13:38